От десетилетия лекарите по света твърдят, че злоупотребата с антибиотици ще доведе до опасни резистентни бактерии. За пръв път Световната здравна организация допълни своя ключов "Списък на най-важните лекарства" с категоризация на антибиотиците, която има за цел да намали ефекта от прекомерната им употреба.

В новата версия на списъка има 39 антибиотика за 21 състояния. Те са подредени в 3 групи - Access, Watch и Reserve, или "достъпни", "под наблюдение" и "в резерв".

Достъпен според СЗО например трябва да е амоксицилинът - той е ефективен, бактериите трудно развиват каквато и да е резистентност към него и освен това е ключов срещу много сериозни заболявания, например пневмония.

Под наблюдение са тези антибиотици, които могат да се ползват като първи или втори избор за малък брой инфекции, като например ципрофлоксацина, който е ефективен при цистит, бактериален синузит, бактериален бронхит и друго. Той обаче вече не е толкова ефективен и е добре употребата му да намалее, смятат от СЗО, затова е и категоризиран в тази група.

В последната категория са антибиотиците, които трябва да се ползват само в краен случай, когато всички други възможности са изчерпани или когато бактериалната инфекция е станала резистентна на други лекарства. Такива са колистин и някои разновидности на цефалоспорин. Проблемът е, че ако щамове бактерии развият и резистентност срещу тях, няма да останат други варианти, а тези щамове ще са способни бързо и ефективно да избиват много хора.

"Трябва да спрем да плащаме за антибиотици, основани на това колко пъти са предписани, трябва да накараме хората да се откажат от употребата им. Не искаме колистин да се използва много често. В действителност ние не искаме той да бъде използван изобщо", обяснява Сюзън Хил, която отговаря за списъка на най-важните лекарства в СЗО. "Нуждаем се като глобална общност от това да изясним как плащаме на една компания, за да не прави маркетинг на колистина, да не го рекламира и да го държи в дълбок резерв."

Класификацията е съобразена и с употребата на антибиотици в животновъдството, с която има още по-големи злоупотреби.