В 9 часа българско време тази сутрин отвориха бюрата за извънредните парламентарни избори във Великобритания. Те бяха насрочени от премиерката Тереза Мей с надеждата, че нейната консервативна партия ще спечели мнозинство и тя ще бъде с развързани ръце за преговорите с Еврокомисията по условията за напускане на ЕС.

И наистина, преди месец Мей водеше с 12 пункта пред водача на лейбъристите Джеръми Корбин. Но разликата се стопи и днес последните проучвания сочат преднина на консерваторите с три-четири пункта - 41-42 процента срещу 38-39 на сто за лейбъристите. И както се вижда, нещата са "на кантар". Отговора ще получим довечера след затварянето на изборните бюра.

Предизборната кампания беше белязана от терористични нападения, което допълнително затруднява анализаторите в прогнозите на резултатите от изборния ден. В заключителните митинги лидерите на двете основни партии – премиерът Тереза Мей от Консервативната партия и Джеръми Корбин от Лейбъристката партия, заложиха на градски центрове, чийто вот може да се окаже от съществено значение за резултатите от изборите. Последните прояви на министър-председателя са в Ийст и Уест Мидландс, докато Корбин участва в шест митинга в Англия, Шотландия и Уелс, пише БГНЕС.

На 18 април Мей шокира Великобритания с решението си да свика предсрочни избори, надявайки се да превърне огромното преимущество, давано й от социологическите агенции, в също толкова голямо мнозинство в Камарата на представителите, където тя в момента държи малка преднина от едва 17 места в 650-членния законодателен орган. Но в хода на кампанията дневният ред започна да се измества от напускането на ЕС – най-силната карта на Мей - към вътрешната политика и позициите на премиера по отношение на сигурността, които пък са едни от предпочитаните теми за Корбин. 

Във вторник Мей се опита да върне посланието на кампанията обратно към "Брекзит", посочвайки, че ще бъде „силен и непоколебим“ лидер на британската борба с Брюксел, където официалните преговори за излизането от състава на Европейския съюз трябва да започнат на 19 юни.

„Дайте ми подкрепата си да поведа Великобритания, дайте ми властта да говоря от името на Великобритания, дайте сила на ръката ми, тъй като ще се сражавам за Великобритания“, каза Мей по време на реч в град Стоук он Трент – населеното място с най-голяма подкрепа за излизане от ЕС по време на референдума.

Въпреки че на Корбин се гледа като на необичаен лидер, който преживя бунтовете на своите собствени депутати, той набра инерция по време на предизборната кампания и редовно привлича големи тълпи на своите митинги. Лейбъристите увеличиха подкрепата си благодарение и на съперниците си консерватори, които в публикуваната на 18 май програма предвиждат повече разходи за възрастните – мярка, определена от таблоидите като „данък деменция“. Това обещание засегна основната група поддръжници на партията и накара Мей да се отдръпне от идеята за поставяне на таван на разходите, което допълнително й навлече критики за това, че е ненадеждна. Корбин също така атакува Мей с темата за сигурността, една област, в която консерваторите традиционно се възприемат от избирателите като по-силни в сравнение с лейбъристите.

Последният кабинет на Консервативната партия беше разклатен от няколко терористични нападения в страната от миналия юли насам, когато Мей беше назначена за премиер. Преди това тя заемаше поста на вътрешен министър в продължение на шест години. Корбин я нападна заради това, че докато е заемала министерския пост, е намалила драстично броя на полицаите - с 20 000, обещавайки, ако спечели, да назначи веднага поне 10 000..

В рамките на кампанията бяха повдигнати въпроси и за прехваления образ на британските служби за сигурност, на чийто фон от март насам бяха осъществени три терористични атентата, оставяйки 34 загинали и около 200 ранени, като във всички от тях бяха замесени извършители, известни на властите. При последното нападение, дело на трима мъже, врязали се с автомобил в минувачи на Лондонския мост, загинаха 8 души. Единият от извършителите Хурам Бът е бил известен на британските разузнавателни служби. За друг от нападателите, Юсуф Загба, италианската прокуратура е предупредила британските власти, че е той е разглеждан като „възможен заподозрян“ през 2016 г. Само преди две седмици беше извършен и най-кървавият терористичен акт във Великобритания, при който атентаторът самоубиец Салман Абеди отне живота на 22 души на концерт в Манчестър.