„Имам нужда от лоялност, очаквам лоялност“ и „Надявам се, че ще можете да намерите някакъв начин да спрете това, да оставите Флин. Той е добър човек“, са двете ключови изречения, изречени от Доналд Тръмп в разговор с Джеймс Коми, които вчера бившият шеф  на ФБР потвърди в писмена форма пред Конгреса, съобщава Си Ен Ен.

Днес в ранния следобед българско време започва изслушването на Коми пред сенатската комисия по разузнаването на САЩ. Ако думите му се потвърдят, това вече е много сериозно основание за искане на импийчмънт на президента, защото по конституция той няма право да оказва натиск върху разследващ орган, нито да изисква лоялност от който и да било шеф на разузнавателна или полицейска служба.

"Разследването за намесата на Русия в изборите в САЩ и връзките на хора от екипа на Тръмп със служители на Кремъл е далеч по-голям скандал, отколкото "Уотъргейт", коментира вчера бившият шеф на Американското национално разузнаване Джеймс Клапър. "Уотъргейт" направо бледнее пред сегашния скандал", добави той.

Както е известно, генерал Майкъл Флин, просъществувал едва 20 дни и като съветник по националната сигурност на САЩ, бе замесен в афера за намеса на руската страна в изборите в САЩ. Разказвайки за среща на четири очи, състояла се на 14 февруари в Овалния кабинет, Коми пише, че Тръмп е разговарял с него за разследването на Флин и му е казал:

„Надявам се, че ще можете да намерите някакъв начин да спрете това, да оставите Флин. Той е добър човек.“ Според Коми това искане се е отнасяло за всяко разследване на „неверните показания на Флин относно неговите разговори с руския посланик Кисляк през декември, но не и за по-общо разследване за евентуална намеса на руската страна в предизборната кампания на Тръмп."

„Все пак беше обезпокоително, като се има предвид ролята на ФБР като орган за независими разследвания“, казва Коми.

Бившият шефът на ФБР разкрива и детайли за вечеря в Белия дом на 27 януари, по време на която Тръмп му казал:

„Имам нужда от лоялност, очаквам лоялност.“

И допълва:

„Не помръднах, не казах нищо и не промених изражението на лицето си“, след което настъпи „неудобно мълчание“.

Когато президентът в края на вечерята пак повдигнал въпроса за лоялността, Коми отговорил, че президентът „винаги ще може да разчита на неговата честност“.

Декларацията е от 7 страници и бе публикувана от комисията по разузнаване в Сената.

В нея Коми описва още, че Доналд Тръмп смятал разследването за руската намеса като "облак" над главата му. Три пъти казах на президента, че не е разследван по този случай, обяснява бившият началник на ФБР.

"Президентът се чувства напълно реабилитиран. Той е готов да продължи напред с дневния си ред", коментира Марк Касовиц, личен адвокат на Тръмп, в съобщение след публикуването на показанията на Коми, информира Би Би Си. Доналд Тръмп бе съобщил в интервю, че е бил уверен от директора на ФБР, че не е разследван.

Президентът е доволен, че господин Коми най-накрая публично и лично потвърди, че президентът не е разследван във връзка с Русия, добави той.