Без съмнение Москва се е намесила в президентските избори в САЩ през 2016 година, заяви пред сенатската комисия по разузнаването бившият шеф на ФБР Джеймс Коми. Още през лятото на 2015 година бюрото е засякло кибератаки от Русия, предава Ройтерс.

"Тогава беше първото вмешателство от страна на Русия. Беше масирана атака, цел на която бяха правителствени и близки до администрацията институти. Беше насочена към стотици, може би хиляди обекти, за да се повлияе на изборите", заяви контраразузнавачът.

Коми се яви да свидетелства за ролята на Кремъл в изборите миналата година, натиска, оказван му от президента Тръмп за "спасяването" на генерал Майкъл Флин, както и за следствието срещу хора от екипа на Тръмп за връзки с Москва.

В началото Коми заяви, че иска американският народ да знае, че ФБР е честна, силна и независима институция, която служи само на народа.

„Администрацията се опита да ме злепостави, а също така, което е по-важно, да злепостави и ФБР“, заяви Коми по време на встъпителната си реч. „Това са чисто и просто лъжи“, добави той, коментирайки изявленията на Тръмп и хора от обкръжението му, след като президентът го уволни. "Опитаха се да оклеветят ФБР, казвайки, че организацията е в хаос и че служителите са загубили доверие в ръководителя й. Съжалявам, че служителите на ФБР трябваше да чуят тези лъжи и че това беше казано на американците", добави бившият директор на ФБР. 

Той посочи, че смята разговорите, които е имал с Доналд Тръмп за много притеснителни. Но не е негова работа да определя дали държавният глава се е опитал да "възпрепятства правосъдието". Бившият началник на контраразузнаването каза, че президентът не е искал от него да спре разследването за намесата на Русия в изборите.

"При разговорите си с Тръмп имах усещането, че той търси нещо да получи в замяна на моето оставане начело на ФБР. Той очевидно искаше и лоялност от мен. Когато съм разговарял с президентите Буш и Обама не съм изпитвал нужда да си водя бележки. Но после почувствах, че ще дойде ден, когато трябва да имам записи, за да защитя себе си и ФБР", обясни Коми и подчерта, че след първия им разговор през януари е започнал да си води бележки за срещите с президента, защото се опасявал, че Тръмп може да излъже за тях:

"Наистина се притеснявах, че той може да излъже за същността на нашата среща".

Бившият контраразузнавач номер 1 потвърди, че Тръмп не е бил разследван за връзки с Русия, нещо което е казвал и на самия президент, както и в писмената си декларация, дадена вчера на сенатската комисия. Освен това той заяви, че не е получавал директна заповед да прекрати разследването срещу генерал Майкъл Флин за връзки с Русия, а е възприел като указание думите на президента "да остави Флин защото е добро момче".  

"Колегите ми бяха в шок, когато разбраха, че Тръмп е помолил да се прекрати разследването срещу Флин", свидетелства Коми.

Бившият директор е убеден, че е уволнен заради разследването на Русия в изборите.

„Не знам със сигурност“, заяви Коми в отговор на въпрос защо смята, че е бил уволнен. „Но приемам думите на президента Доналд Тръмп, че съм уволнен заради руското разследване“, посочи той.

Коми визираше изявлението на Тръмп, че смята "разследването за помрачаващо образа на неговата администрация". Освен това той смята, че разговорите му с президента са били записвани от сътрудници в Белия дом. 

"Той (президентът) има записи", посочи Коми.

Председателят на комисията Ричард Бър, републиканец от Северна Каролина, попита дали могат да бъдат намерени доказателства за някакви тайни съглашения между Тръмп и Русия, които обаче не са свързани с изборите през 2016 година.

"Разбира се", бе отговорът на ексдиректорът на ФБР.

Президентът Тръмп щял да оспори основните моменти в писмената декларация на Коми както и твърденията в изказванията пред сенатската комисия, предаде АП, позовавайки се на близки до президента юристи.