"В последно време всяко изказване от ГЕРБ започва с обвинения към БСП, с епитети, неприемливи за днешното време. Във втората част заявявате, че протягате ръка. Оправете си раздвоението на личността, ако обичате."

С тези думи се обърна към ГЕРБ лидерката на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на депутатите й от парламентарната трибуна. Тя припомни, че ГЕРБ постоянно връщали разговора към миналото, но левицата няма да участва в този разговор. 

"Връщането на разговора към миналото показва безпомощност и липса на визия за бъдещето", заяви тя.

Нинова каза, че ще говори за бъдещето и пожела на ГЕРБ да приключат поне един свой мандат по начина, по който левицата е оставила държавата като икономика и показатели през 2009 г. Тя се възмути, че ГЕРБ продължават да твърдят, че те плащали неща - пенсии, програма за саниране и т.н. 

"Не ги плащате вие, нито Бойко Борисов си ги носи от Банкя тези пари. Разплащате от джоба на българския народ. Предишният мандат на ГЕРБ ви остави 10 милиарда заем. Вчера правителството реши да вземе следващия от 200 милиона. Това ще трябва да плащате", обяви Нинова от трибуната, изчислявайки, че до края на евентуален 4-годишен мандат на правителството заемите щели да станат 16 милиарда лева.

Малко след това премиерът Бойко Борисов влезе в залата за парламентарния контрол - първия за него от началото на третия му мандат, и подкрепи думите на Нинова, че не е добър тон връщането към миналото. Той заяви още, че е говорил с Цветан Цветанов, председател на групата на ГЕРБ, казвайки му, че ако нивото на омраза е по-ниско, това ще е добре и за правителството, и за парламента.