Европейската комисия днес поиска от държавите-членки мандат да преговаря с Русия за правна рамка на проекта за газопровод "Северен поток-2". Той трябва да увеличи капациета на съществуваща пряка газова връзка по дъното на Балтийско море между Русия и Германия, известна като "Северен поток-1".

"С тази молба комисията се опитва да гарантира, че ако бъде построен, "Северен поток-2" ще действа по прозрачен и недискриминационен начин с походяща степен на надзор в съответствие с международното и европейското законодателство в енергетиката", каза говорител на комисията.

Той обоснова нуждата от преговори с това че европейското законодателство в енергетиката, т.нар. Трети енергиен пакет, важи само на територията на ЕС и не се отнася за офшорни проекти с участие на трети страни, какъвто е "Северен поток-2".

Говорителят не обясни защо такива преговори не са водени за "Северен поток-1", който минава по същия маршрут, нито каква е точно разликата с прекратения проект "Южен поток". Той не коментира и какво следва, ако Русия откаже да преговаря.