Писмо на терориста и главатар на организацията “Ал Каида” Бен Ладен, открито в негово скривалище в Пакистан, съдържа указания за сключване на споразумение, което години наред пази Иран от нападения на джихадисти, съобщава в. “Таймс”.

Бен Ладен пише през 2007 г.:

“Не е нужно да се воюва с Иран. Иран е нашата главна артерия за средства, хора и комуникации, а така също и при вземане на заложници.”

Въпросното писмо е било адресирано до лидера на поделението на “Ал Каида” в Ирак, което впоследствие се преименува на “Даеш” (Ислямска държава).

Тарторът на секцията в Ирак Абу Мусаб ал Заркауи е осъзнавал важността на сътрудничеството на "Ал Каида" с Иран, пояснява авторът на публикацията в "Таймс" Кейтрин Филип.

И заместникът на Бин Ладен – Айман аз Зауахири също е писал на Абу Мусаб ал Заркауи, като го е предупреждавал, че ненавистта му към шиитите в Ирак е вредна за поделението в тази страна на "Ал Каида" и в крайна сметка може да доведе до влошаване на отношенията на организацията с Иран.

"През 2007 г. джихадистите сунити в Ирак представляваха пряка заплаха за Иран. Предупреждението на Бин Ладен се е приело с внимание, но ненавистта към шиитите продължила да е основополагащ принцип", се посочва в публикацията.

По повод скорошните атентати в Техеран в заключение се отбелязва:

"Сега е сложен край на поетия ангажимент да не се напада най-голямата шиитска сила в света. Възможно е и това да е първият успешен удар на "Даеш" срещу Иран, но не и първият опит. Неуспешни опити е имало многократно."