"Гласувайте на втория тур срещу президентската партия Републиката в движение", призова водачът на крайнолявата партия Непокорна Франция Жан-Люк Меланшон.

Той държа реч пред привържениците си минути след като бяха обявени прогнозните резултати от парламентарните избори във Франция

Крайнолевият лидер обясни, че концентрирането в една личност и в една партия на толкова много власт не е полезно и продуктивно за държавата.

"Затова много мислете през тази седмица и там където няма наш кандидат на балотажа много внимателно преценете за кого да пуснете бюлетината си. Но много е важно да дадете гласа си срещу партията на Макрон. Само така ще можем да спрем тоталното му превъзходство на политическата сцена във Франция", разясни Меланшон.

Той също призова да не се дава глас и за крайнодясната партия на Марин льо Пен.

Жан-Люк Меланшон благодари на всички, който са подкрепили неговата партия, която според него единствена можела да разбие статуквото. Той бе видимо доволен, че Непокорна Франция ще бъде на трето място в изборите.

"Не бяхте много пред изборните урни. Призовавам ви и настоявам върху необходимостта да гласувате следващата неделя", коментира премиерът Едуар Филип. Изборнта активност е рекордно ниска на днешните парламентарни избори.

"Франция се изправя. Откакто президентът Еманюел Макрон е от един месец в Елисейския дворец, той успя да вдъхне доверие, да покаже воля за реформи. Правителството е абсолютно ново. Гласувайте следващата неделя и нека Националното събрание да има ново лице, да имаме една силна република", призова премиерът.