"Много малко вероятно е в морето да се заразиш с хепатит А по няколко причини. Първо, там той е в много малко количество. Второ, силното слънце убива вируса и досега няма описан случай на епидемия от морска вода. Трето, вирусът трябва да проникне в организма, той не преминава през кожата. Моля да не се тиражира това, защото ще отблъсне туристите от нашето Черноморие”, обясни в "Здравей, България" по Нова ТВ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"60% от всички случаи на остър хепатит А в Европа са в Румъния и България. Доколко е възможно човек да се зарази, къпейки се в морето, колегите ще кажат – вероятно не е възможно”, коментира от своя страна хепатологът проф. Красимир Стоянов от УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

Той все пак съветва, след като излезем от морето, да се изкъпем на душовете. Добре е да се мият ръцете преди всяка консумация на храна на плажа. 

"Не бива да изключваме риска от чревни инфекции. Зачестихме взимането на проби и за питейна, и за морска вода. От морската вода пробите ще бъдат отчетени в петък. Рискът е предвидим и лечебните заведения са готови да диагностицират”, коментира пък д-р Светла Станева от Регионалната здравна инспекция във Варна.