Антитерористичният съд в Пакистан издаде смъртна присъда на 30-годишен мъж поради обвинения в "богохулство" във фейсбук тази събота, съобщи Би Би Си. Осъденият, който е шиит, е публикувал обиден коментар в социалната мрежа по адрес на почитания от сунитите пророк Мохамед.

До момента в Пакистан никога не е извършвана екзекуция заради богохулство. Въпреки това прояви на религиозен фанатизъм в страната не липсват. По-рано тази година тълпа преби до смърт студента Машал Кхан именно поради негови постове във фейсбук, сметнати от мнозина за оскверняване на вярата им. Случката предизвика възмущение в пакистанското общество и мотивира дебати за промяна на закона за богохулството. 

"Амнести интернешънал" наскоро публикува критичен доклад по темата:

"Те (законите против богохулство - бел.ред.) позволяват злоупотреби и нарушават международните задължения на страната по отношение на защитата на човешките права, включително свобода на вярата и изповеданието, и свобода на словото."

Изказването на пакистанския министър-председател Наваз Шериф, който нарече богохулството "непростимо престъпление", както и обявената смъртна присъда обаче показват, че международните усилия към опазването на човешките права в страната са неефективни.