БСП внася жалба до Конституционния съд, с която иска отмяна на текстове от Закона за публичните финанси, които дават възможност финансирането на общините от държавата да става не с бюджета, а с акт на Министерски съвет. Това каза лидерът на партията Корнелия Нинова. Жалбата ще бъде внесена тази седмица. Според Нинова с този механизъм ГЕРБ насочва средства предимно към общини, където има свои кметове.

Лидерът на БСП определи тази практика като изключително порочна.

"Очевидно е в последните години, че Министерски съвет разпределя тези средства субективно по политически причини, предимно към кметове и общини на ГЕРБ. Нашите кметове са изолирани и притискани, а в тези общини, където са избрани живеят български граждани с равни права", заяви Нинова.

Тя поясни, че многократно са искали обсъждане, но не се е случило и затова БСП пристъпва към крайната мярка. Лидерът на БСП смята, че държавата прехвърля на общините множество отговорности, без да им осигурява финансиране.

Според Нинова за Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) трябва да се намери златната среда - да не се огласява секретна информация, но и обществото да знае партийните позиции по политически въпроси. Така тя коментира думите на премиера Бойко Борисов, че няма да присъства на КСНС, ако няма медии.

"За това съм да има прозрачност и хората да знаят какво се случва. От друга страна имаше доклади с гриф секретно, които засягат много важни теми и то не само, касаещи България. Те касаят международни въпроси, отношения и т.н. В тази си част, например, бих била против това да бъде публично и пред медиите", коментира Нинова.