В Русия няма контрол върху медиите, а дневният ред на опозицията не е интересен, което й пречи да получи подкрепа сред населението.

Това заявява руският президент Владимир Путин в интервю пред американския режисьор Оливър Стоун, предаде РИА Новости.

Снощи по канала Showtime на YouTube бе излъчена втората серия от поредицата "Интервюта с Путин".

За контрола над медиите

"Говорите за достъпа до средствата за масова информация. Ние имаме стотици телевизионни и радиокомпании. Държавата изобщо и никак не ги контролира. Това просто е невъзможно", отбелязва Путин.

Колкото до опозицията, той смята, че тя не предлага интересен за избирателите дневен ред.

"Опозицията трябва да покаже на избирателите, че програмата, която предлага, е по-печеливша от гледна точка на интересите на избирателите. А това не се случва", казва президентът.

Колко демократична е Русия?

Той отново обвързва въпроса за умереното развитие на демокрацията в Русия с необходимостта от суверенитет, но този път не използва термина "суверенна демокрация". За него съюзите са доброволен отказ от част от независимостта.

"Колкото и да се опитват да демонизират Русия, тя е демократична страна. И е суверенна. С това са свързани определени проблеми, но в това има и големи предимства. Страните, които могат да се ползват от този суверенитет, могат да бъдат преброени на пръсти. А много страни са обременени от т.нар. съюзнически задължения. В действителност те сами, по собствена инициатива, ограничиха собствения си суверенитет", обобщава Путин.

Той смята за невъзможно утре в Русия да бъдат установени порядки като в САЩ, Германия и Франция:

"Обществото и държавата като всеки жив организъм трябва да се развиват постепенно, поетапно. Всичко това е нормалният процес на развитие."

В САЩ пък се засилила бюрокрацията, което пречело плановете на ръководството да бъдат претворявани в дела.

"Ето например моят колега Барак Обама обеща да затвори "Гуантанамо", но така и не можа да го направи. Но съм убеден, че искрено го е искал", изтъкна руският лидер.

За НАТО

Русия ще даде адекватен отговор на НАТО, за да бъде запазен стратегическият баланс, зарича се Путин. И допълва, че в момента страната му на практика е обкръжена от американския противоракетен щит.

"В действителност това е още една груба и голяма стратегическа грешка на нашите партньори, защото на всички тези действия Русия ще даде адекватен отговор. И това ще означава не нещо друго, а още един етап в надпреварата във въоръжаването. При това нашиянт отговор ще бъде доста по-евтин", обещава руският лидер.

Според него разширяването на НАТО и разгръщането на ПРО в Европа принуждават Москва да реагира. Путин смята, че разширяването на пакта е можело да бъде заменено от договори за сигурност и взаимопомощ. След разпадането на СССР и отказа на Иран от ядрените програми разрастването на НАТО е загубило смисъла си.

За Едуард Сноудън

"Сноудън е храбър и дори малко безразсъден, но той не е имал намерение да ни дава информация за САЩ", заявява Путин.

Москва не е искала нищо от сътрудника на американската Агенция за национална сигурност (АНС), тъй като отношенията й с Вашингтон и без това са сложни. 

"Той призова за съвместна борба. И когато се изясни, че ние не сме готови за това - вероятно ще разочаровам много хора, може би и вас - аз му казах, че това не е за нас. Нашите отношения със САЩ и така са сложни, не са ни нужни допълнителни усложнения. Той просто си тръгна и изчезна", казва Путин.

Първите контакти със Сноудън били още в Китай, където той избяга от САЩ.

"След това наистина ми казаха, че г-н Сноудън е в самолет, който трябва да се приземи в Москва, откъдето трябва да се прекачи за Латинска Америка. Но се изясни, че страните, за които трябваше да лети, изобщо не искат да го приемат, и второ - тази информация беше публикувана от медиите. И стана ясно, че просто така вече няма да му позволят да лети за никъде", допълва руският президент.

За сравненията с Хитлер

"За нас няма нищо ново в това."

Така Путин коментира пред Оливър Стоун думите на бившия държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън от пролетта на 2014 г. Тогава тя сравни руския лидер с фюрера заради анексирането на Крим.

"Познаваме се с нея лично. Тя е енергична жина. Ние също можем да имаме всякакви сравнения, но поради политическата ни култура се въздържаме от крайни изказвания", каза той.

Съветват събеседници на Путин да не пият

Утре Путин ще проведе поредната си пряка линия с народа. Тя ще е последната за третия му президентски мандат, който изтича през март 2018 г.

Участниците са предварително инструктирани как да се държат и са посъветвани да не употребяват алкохол в навечерието на разговора и да ограничат пиенето на вода в деня на събитието, предаде порталът РБК.

В пряката линия ще участват представители на обществеността от различни руски региони. Те вече са в Москва и са събрани в пансиона "Петрово-Далнее", който се издържа от президентството.

По време на пряката линия Путин няма да отговори на главния въпрос - дали ще се кандидатира за президент догодина. Така предполага опозиционният телевизионен канал "Дожд", който е разпитал експерти, приближени на Кремъл и президентската администрация. Според него президентът само ще маркира темите на бъдещата кампания.

Експертите смятат, че Путин ще обяви кандидатурата си не по-рано от есента. А някои допускат това да се случи дори през декември.

Причина за бавенето е нежеланието на властта да подлага своя кандидат под ударите на опозицията, смятат източници на "Дожд". Освен това на президента не било изгодно да започва кампанията си през лятото, когато политическата активност на населението е крайно ниска. Нито пък да го прави в навечерието на срещата на Г-20 в Хамбург, където се очаква да се срещне за първи път с американския президент Доналд Тръмп. Според експерти едно ранно обявяване на президентската кандидатура на Путин ще размие дневния ред на срещата му с Тръмп.