Работници са били експлоатирани при строителството на съоръжения за световното първенство по футбол в Русия през 2018 г., твърди "Хюман Райтс Уотч". Строителите са карани да работят при опасни условия и при ниски температури, оставяни са без заплати, а ако изразят недоволство - били репресирани.

ФИФА наложи мониторинг на условията на труд при строежа на стадиони за световната купа в Русия. Наблюдението, въведено през 2016 г., е помогнало за подобряване на положението на работниците, казват от федерацията.

Джейн Бюканън, асоцииран директор на "Хюман Райтс Уотч" за Европа и Централна Азия, обаче казва:

"Строителните работници на стадионите за световното са експлоатирани и срещат насилие, а ФИФА все още не е показала, че може ефективно да наблюдава, да предотврати и да поправи проблемите."

ФИФА заяви, че руските власти са натоварени с отговорността да защитават човешките права на своята територия и да гарантират, че строителните компании ще бъдат държани отговорни:

"Докато продължават да съществуват несъответствия между стандартите на труд, съобщенията на "Хюман Райтс Уотч" за експлоатация на строителните площадки не кореспондират с оценките на ФИФА."

Говорител на федерацията заяви, че тези оценки са базирани на инспекции на независими експерти и представители на профсъюзите.

Организационният комитет не е коментирал доклада на "Хюман Райтс Уотч". През май заместник-премиерът Виталий Мутко коментира, че строителството на стадиона в Санкт Петербург е в съответствие с изискванията на ФИФА и че правата на работниците не са нарушавани.

Русия ще бъде домакин на световното първенство следващото лято. Мачовете ще се проведат на 12 стадиона в 11 града, включително Москва, Санкт Петербург, Казан и Сочи.