Великобритания е добре дошла да промени мнението си и да остане в ЕС. Но тя не трябва да очаква да продължава да получава отстъпки от Съюза в сферата на бюджета или пакет от изключентия от правилата.

Това заяви днес координаторът на Европарламента за "Брекзит" Ги Верхофстад, цитиран от Ройтерс.

"Вчера Еманюел Макрон, новият френски президент, говори за отворената врата. Ако Великобритания промени мнението си, ще намери отворена врата", каза Верхофстад пред евродепутатите.

"Съгласен съм. Но, подобно на "Алиса в страната на чудесата", не всички врати са същите. Ще има маркирана нова врата, с нова Европа, Европа без отстъпки, без заплетеност, с истинска власт и единство", допълни той.

Верхофстад, който е бивш премиер на Белгия, е автор на идеята за много по-тясна интеграция на националните правителства, като бъде дадена повече власт на Брюксел. Подобно на мнозина в Европа, той отдавна критикува особеното положение на Великобритания, договороне още от Маргарет Тачър през 80-те г. на ХХ век, да си получава обратно половината от вноската в бюджета. Лондон се ползва и с много изключения от правилата на Съюза, като дори не е длъжна някога да се присъедини към еврозоната.