В САЩ ще започне продажбата на първия в света инсулин на прах, след като Администрацията за храните и лекарствата одобри продукта Afrezza на калифорнийската компания MannKind Corp.

Afrezza се вдишва чрез малък инхалатор, който се побира в шепа. Инсулинът е в малки "патрончета" с еднократна доза, които се поставят в инхалатора и така инсулинът се вдишва. Продуктът не заменя инжекционната терапия, като неговата цел е да се използва успоредно с нея. Новото лекарство е предназначено за лечение на диабет тип 1 (т.нар. инсулинозависим), макар че тестовете са показали, че може да бъде ефективен и при диабет тип 2, където ще се използва в комбинация с хапчета.

Afreeza се прилага в началото на всяко хранене или до 20 минути след започване на храненето. Тестовете са показали, че с него пиковите нива на инсулин се постигат между 12 и 15 минути след началото на приема, докато при инжектиране на т.нар. бързодействащ инсулин, те идват между 45 и 90 минути след убождането.

Използването на новия продукт не се препоръчва на пациенти с белодробни заболявания като астма и пушачи, защото може да предизвика респираторни спазми.

Търсенето на медикаменти за лечение на диабет нараства с високи темпове в цял свят главно заради затлъстяването на населението. Според Световната здравна организация над 347 млн. души по цял свят са диагностицирани с болестта, която е свързана или с невъзможност на тялото да произвежда инсулин, или с неспособността да го използва. Диабетът води до слепота, болести на сърцето и кръвоносната система и може да предизвика смърт.