Южноафриканският фонд NEPI (New Europe Property Investments) купува столичния мол „Сердика център“ и офисите в него за 207,4 млн. евpo, cтaвa яcнo oт oфициaлнo cъoбщeниe нa ĸoмпaниятa. 

Досегашните собственици – австрийската Sparkassen Immobilien (S IMMO) и германската "Еце проект мениджмънт България" (ECE), които участваха в самото изграждане на мола през 2010 г., се оттеглят от страната ни. 

В началото на годината Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на NEPI да придобие от гръцкия фонд за недвижими имоти Assos Capital и втория по големина търговски център в София – The Mall на бул. "Цариградско шосе". 

Според запознати договорената цена на сделката е около 160 млн. евро, но тя така и не е осъществена до момента, тъй като се е появил друг кандидат с по-висока оферта. 

"Сердика център" е третият по големина мол в София с приходи от 30,4 млн. лв. през 2016 г. Задълженията му обаче надхвърлят 236 млн. лв. Ако продажбата се реализира, това ще бъде най-голямата сделка за недвижим имот в България за годината. 

"Сердика център" се състои от 200 магазина на обща площ от 47 хил. кв. м, а "Сердика офиси" разполага с обща площ от 28 500 кв. м. 

Фондът от ЮАР притежава 22 действащи търговски центъра и 5 офис комплекса на обща стойност 1,92 млрд. евро. Имотите са главно в Румъния („Мега мол”, „Променада мол” и Iris Titan в Букурещ, „Браила мол” и т.н.), но и в Словакия, Хърватия („Арена център” в Загреб), Чехия и Сърбия.

Акциите на NEPI се търгуват на борсата в Йоханесбург, както и на фондовия пазар в Букурещ.