Спорен закон срещу планирането и осъществяването на терористични актове беше приет в Япония, предаде Ройтерс. Законопроектът бе подложен на сериозни критики, защото ограничава гражданските свободи и може да доведе до злоупотреби от страна на властите.

Законовите промени криминализират планирането, финансирането и извършването на 277 престъпления.

В сряда пред сградата на парламента в Токио дори беше проведен протест срещу проекта. Той обаче бе приет окончателно днес от управляващото мнозинство на премиера Шиндзо Абе.

Абе коментира, че промените ще позволят на Япония "да си сътрудничи тясно с международната общност, за да предотврати тероризма".

Това е четвърти опит на правителството да приеме подобен закон, който се смята от управляващите за необходим в навечерието на Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

Япония подписа конвенция на ООН срещу международната организирана престъпност, но още не я е ратифицирала. За да влезе тя в сила, е необходим новият закон, смятат управляващите.

"Има едва три години до олипиадата и параолимпиадата в Токио и бих желал да ратифицираме Конвенцията за организираната престъпност възможно най-скоро. Затова беше приет законът."

Освен сериозни престъпления като тероризъм законът е насочен и срещу други нарушения като седящи стачки, участие в състезание с лодки без лиценз и дори... събиране на гъби в защитени гори.

Критиците смятат, че формулировката на закона дава твърде широки правомощия на властите и ограничава гражданските свободи. Включването на събирането на гъби и седящите стачки в списъка със забранените дейности също е предмет на спор и критиците не виждат как това е свързано с тероризма и организираната престъпност.

Според правителството някои от тези дейности могат да бъдат използвани за финансиране на престъпни схеми... Например гъбите?

Много други възможности за финансиране не са включени в закона, твърди в. "Маиничи".

"Продажбата на морска храна също може да бъде използвана за финансиране на престъпни схеми, но не е част от антитерористичния закон."

Специалният докладчик на ООН за правото на неприкосновеност Джоузеф Канатачи се е обърнал към Абе с предложение да обърне внимание на това, че промените в законодателството могат да доведат до "ограничение на правото на личен живот и свобода на изразяване".

В имейл до Ройтерс Канатачи казва, че японското правителство използва "психология на страха", за да прокара "дефектно законодателство".

"Япония трябва да подобри гаранциите си за неприкосновеност, особено след приемането на този подозрителен закон", коментира още той.