288 милиона долара приходи и 315 милиона долара задължения е имал през миналата година милиардерът Доналд Тръмп. Президентът на САЩ сам оповести данъчната си декларация, предаде Ройтерс.

Правителствената служба по етика на САЩ публикува финансовата декларация на американския президент Доналд Тръмп за 2016 г. От документа става ясно, че предприемачът е получил доход в размер на 19,7 милиона долара от хотел във Вашингтон, открит през септември 2016 г., съобщава БТА. Президентът също така е декларирал доход от 37,2 милиона долара от курорта "Мар а Лаго" в щата Флорида и 19,8 милиона долара от голф клуба в Бедминстър, щата Ню Джърси. Според декларацията Тръмп е получил хонорари за свои книги в размер на 7 милиона долара, а също пенсия за 84 хиляди долара от Гилдията на киноактьорите на САЩ.

В представените документи са отразени негови инвестиции, активи, доходи и пенсионни плащания, получени от 565 компании и организации. Тръмп се е оттеглил от над 500 позиции, много от тях ден преди встъпването си в длъжност като президент. Той е поставил активите под управлението на доверителни фондове, ръководени от неговите синове, за да избегне конфликт на интереси.

Финансовата декларация, която включва общи данни за доходи и задължения, се различава от данъчната декларация, която съдържа по-пълна финансова информация. Тръмп отказва да оповести данъчната си декларация, нарушавайки традицията, според която президентите и кандидатите за президентския пост доброволно публикуват тези данни. По закон президентът на САЩ не е длъжен да оповестява данъчната си декларация, но отказът на Тръмп да направи това става повод за критики от страна на противниците му.

Снощи стана ясно, че президентът Тръмп крещял от гняв и ярост, като разбрал, че е разследван за "възпрепятстване на правосъдието", твърди Асошиейтед прес. Президентът призна, че срещу него се води разследване, оплаквайки се за пореден път, че е жертва на безпрецедентен "лов на вещици".

"Разследван съм за уволнението на директора на ФБР от мъжа, който ми каза да уволня директора на ФБР! Лов на вещици", написа Тръмп в туитър.

Не става ясно обаче дали президентът базира туита си на лична информация, или на медийните репортажи тази седмица, които издадоха, че специалният прокурор Робър Мълър е започнал щателно разследване дали Тръмп е възпрепятствал правосъдието като е уволнил директора на ФБР Джеймс Коми, пише БГНЕС.

Само преди броени дни в. "Вашингтон пост" първи съобщи, че Мълър, който разглежда делото за евентуална руска намеса в президентските изборите в САЩ 2016, е започнал разследване и относно предполагаемото възпрепятстване на правосъдието, извършено от Тръмп. Тогава източниците на изданието издадоха още, че спецпрокурорът Мълър разследва Тръмп и за вероятни финансови злоупотреби, извършени от сътрудниците му. Публикацията предизвикаха яростна вълна от "туитове" от държавния глава, в които той постоянно подчертаваше, че това е "лов на вещици", базиран на "фалшиви предпоставки" за възможно тайно споразумение между него и Русия. Освен това президентът не спря да изразява недоволството си към "нечестното" разследване и да задава въпроса защо Хилари Клинтън не е обект на същото осъдително отношение като него.