"България си научи урока от атентата в Сарафово преди две години."

Това заяви днес израелският посланик у нас Шаул Камиса Раз.

"В България продължават да идват израелски туристи. Те се радват на добра сигурност и охрана по курортите, които българските власти им осигуряват", каза дипломатът.

Петима израелски туристи и българският им шофьор загинаха на 18 юли 2012 г., след като автобусът им бе взривен на летището в Сарафово край Бургас. Това стана броени минути след пристигането на чужденците на почивка у нас. При атентата загина и взривилият се терорист камикадзе.

Израел обвини за кървавата баня ливанската шиитска групировка "Хизбула". Българските власти излязоха с обосновано предположение, че атентатът е дело на тази терористична организация.

Шаул Камиса Раз даде пресконференция по повод намирането вчера на труповете на трима израелски тийнейджъри, изчезнали 18 дни по-рано на Западния бряг на река Йордан, докато пътували на автостоп. Става дума за 19-годишния Еял Ифрах и 16-годишните Гилад Шаер и Нафтали Френкел. Последният има и американско гражданство.

Телата на тримата младежи били заровени в полето близо до село Халхул, северно от Хеброн. Група доброволци, участващи в издирването им, забелязали, че някакви растения сякаш не били на мястото си, изкоренили ги, преместили няколко камъка и намерили труповете.

Израел обвини плестинската ислямистка групировка "Хамас" за убийството на тримата тийнейджъри. "Хамас" ще си плати за деянието, зарече се премиерът Бенямин Нетаняху.

Палестински сили също са участвали в издирването, каза посланик Шаул Камиса Раз. Той допълни, че Израел се разбира с Абу Мазен, както нарича палестинския президент Махмуд Абас. Тел Авив обаче няма намерение да преговаря с палестинското правителство, докато представената в него "Хамас" не излезе с писмена декларация, че е склонна да признае съществуването на еврейска държава.

Военната операция по издирването на похитителите на тийнейджърите ще продължи. 

Израелската армия разруши къщите на двамата главни заподозрени в отвличането на тримата израелски младежи. Сринати бяха домовете на Маруан Кауасме и Амер Абу Ейше. И двамата са членове на "Хамас". Посланикът на Израел у нас обясни, че и двамата били изчезнали от няколко дни насам и нямало съмнение, че са свързани с отвличането и убийството.