Почина американският студент, освободен след 17 месеца затвор в Северна Корея. 22-годишният Ото Уормбиър беше върнат в САЩ в много тежко състояние преди седмица. 

Студентът е арестуван докато е на туристическа обиколка в Северна Корея през 2016 г., защото се е опитал да открадне предмети с пропагандни лозунги.

Според семейството на младежа, той е изпаднал в кома през март 2016 г., след като е осъден на 15 години тежък труд в севернокорейски лагер.

"За съжаление ужасните мъчения, на които е бил подложен синът ни в ръцете на севернокорейците, са причина да не е възможен друг краен резултат освен този, който преживяхме днес", казва семейството му в специално изявление.

Лекарите от Университетската болница в Синсинати, където студентът е починал, уточняват, че той е бил в тежко състояние, когато е върнат в САЩ.

Условията, при които той е бил държан в Северна Корея и оказаната му там медицинска помощ, остават мистерия. Близките му казват, че състоянието му е резултат от тежко физическо насилие. Уормбиър е претърпял "тежки мозъчни увреждания", които са довели до загуба на мозъчна тъкан. Според лекарите най-вероятната причина за това е кардиопулмонарен арест, който спира снабдяването на мозъка с кръв.

Бащата на младежа Фред Уормбиър коментира, че синът му е тероризиран от режима в Северна Корея. Семействато не вярва, че синът им е изпаднал в кома след като е взел приспивателно хапче. Севернокорейските власти обявиха, че младежът е страдал от ботулизъм - рядко заболяване, причинено от токсина ботулин, което предизвиква парализа. Лекарите в Синсинати обаче не са открили признаци на болестта при студента.

Американският президент Доналд Тръмп изрази съболезнования към семейство Уормбиър и заяви, че осъжда "бруталността на режима в Северна Корея".

Тръмп коментира, че "много лоши неща са се случили" на Уормбиър и добави:

"Поне го прибрахме у дома при родителите му, които бяха щастливи да го видят въпреки тежкото му състояние."

Президентът заяви, че смъртта на студента засилва решителността му да "предотврати подобни трагедии с невинни хора в ръцете на режими, които не уважават върховенството на закона или основни човешки права."

Уормбиър беше освободен след като специалният пратеник на Държавния департамент на САЩ Джоузеф Юн посети Пхенян.

Кореспондентът на Би Би Си в Сеул Стив Евънс коментира, че Северна Корея вероятно се е съгласила да освободи студента единствено защото е станало ясно, че има шанс американски гражданин да почине в ръцете на режима, което би обтегнало допълнително отношенията му със САЩ.

Компанията, с която Уормбиър е посетил Северна Корея - китайската Young Pioneer Tours, заяви, че няма да организира повече посещения на американски граждани в тоталителната страна.