Шведската компания "Кларна" се превърна в най-голямата финтех фирма, осигурила си банков лиценз, съобщи Файненшъл Таймс. 

Финтех индустрията използва иновационни технологии за извършването на финансови услуги. По този начин те са конкуренция на традиционните финансови институции.

"Искаме да сме част от промяната на потребителската банкова индустрия. Новите регулации полагат правилните предпоставки за унищожението на тази индустрия, но за това е необходима появата на "Райънеър". Ние искаме да сме този играч", каза пред Файненшъл Таймс изъплнителният директор на "Кларна" Себастиан Сиемятковски. 

Шведската компания, която е оценявана на повече от 2 млрд. долара, получи банковия си лиценз в понеделник. "Кларна" вече превзе голяма част от пазарите на онлайн плащанията в Германия и скандинавските страни. Фирмата има намерения да предлага на своите потребители услуги като банкови карти и акаунти. 

Сиемятковски е настроен срещу традиционните банки, като ги обвинява в нискокачествени услуги и завишени цени. Бизнесменът смята, че ако регулациите се променят финтех, компаниите ще изместят банките от пазара. От компанията посочват, че придобитият лиценз ще помогне на "Кларна" да стъпи и на американския пазар.

Изглежда, че финтех сектора е насочил усилията си към разрушаването на традиционните институции, но експертите все пак посочват, че банките едва ли ще бъдат сериозно застрашени в близкото бъдеще.