Идеята на председателя на правната комисия Данаил Кирилов за нов референдум с 5 въпроса за изборната система се прие със смесени чувства от останалите депутати.

Депутатът от ГЕРБ предложи в събота да се проведе народно допитване, в което да се зададе по-ясно въпросът каква мажоритарна, пропорционална или смесена система искат гражданите. Вчера и днес обаче той отказваше да коментира изказването си, като уточни само, че е изцяло лично мнение, не е обсъдено от ГЕРБ, и ако бъде, ще разкаже повече.

Неговият колега от ГЕРБ Красимир Велчев потвърди, че темата не е обсъждана в парламентарната група. Той обаче не изключи възможността подобна инициатива да бъде внесена от ГЕРБ. Според Велчев би било добре да има референдум, който да конкретизира въпросите към гражданите и да бъде предшестван от сериозни дебати в обществото.

Полина Христова от "Воля" заяви, че те са "за" референдуми, защото това е начинът, по който обществото може да бъде чуто.

"Ние считаме, че трябва да бъде официално обявено, официално формулирано, след което ще можем да коментираме конкретно"

Хората на Марешки се притесняват, че една година чакане е много време, хората "ще се изморят да чакат, да слушат, да дават мнение". В Изборния кодекс обаче е посочено, че референдум се провежда само заедно с друг вид избори - най-рано такива има след година.

На въпрос на Клуб Z дали всеки гласоподавател ще може да избере между 5 различни системи, тя отговори:

"Смятам, че това е прекалено сложно за обикновените хора, и смятам, че трябва да видим как е представен и поднесен въпросът."

Депутатът от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов нарече идеята за нов референдум "изключително скъпо социологическо проучване".

"Според нас е твърде нелеп вариантът да караме гражданите да гласуват непрекъснато едно и също нещо. Имаме два факта от предишни референдум. Първият е, че той не е задължителен, вторият е, че очевидно имат желание да гласуват максимално мажоритарно. Тези неща трябва да ги обединим в една система," каза той.

Едната система е смесена, и "патриотите" готвят такъв законопроект, разкри той.

"Ние също готвим свой проект, който да обедини мажоритарното и пропорционалното."

Александър Симов от БСП заяви, че още няма позиция на БСП, така че изказва своята собствена:

"Това е поредната голяма глупост, с която някой се опитва да ни занимава. Имаше един референдум, със съдебно решение стана ясно, че той не е задължителен и парламентът го отхвърли. ГЕРБ искат да извлекат политическа полза от това и нищо друго."

Социалистите в събота ще обсъждат своя проект за смесена система.

Според Симов не трябва да подценяваме средностатистическия гласоподавател. Но дали е възможно да му го обясним достатъчно добре?

"Това е големият проблем - в състояние ли е политическият елит или тези, които защитават тезите, да му го обяснят? Слави Трифонов до последно не обясни точно какво им предлага. Никой не разбра какво точно представлява мажоритарната система, така че аз предварително се плаша от идеята, че ще обясняваме 5-6, или 12 вида избирателни системи. Накрая ще стане пълен миш-маш."

Той добави, че според него проблемът на хората е не как избират, а какъв избор имат.