Партия "Воля" с лидер Веселин Марешки представи своя проект за промени в Изборния кодекс, с който се въвежда мажоритарен вот. Според проекта се запазват 31 многомандатни избирателни района, както е и сега. Всяка партия може да издигна кандидати, чиито брой е не повече от два път броя на мандатите в съответния район.

Всички кандидати са вписани в една обща бюлетина по азбучен ред според малкото им име. Избирателят има право да отбележи едно от тези имена. На втори тур отиват кандидатите с най-добри резултати, като колко ще са те зависи от броя на мандатите в съответния район. Например - ако в района има 5 мандата на балотаж отиват първите 10 кандидати според резултатите от първи тур. След втория тур депутати стават първите 5 кандидата в този район в зависимост от получените от тях гласове..

От "Воля" признават, че бюлетината ще бъде много дълга, но изтъкват, че това е само преходна стъпка към въвеждане на електронно гласуване, когато този проблем ще отпадне. Като голямо предимство на своя проект те изтъкват факта, че от бюлетината ще отпаднат всички цифри - било като пореден номер на партията, било като пореден ноемр на кандидатите заради преференциалното гласвуане. Така се ликвидира една голяма възможност за контролиран вот.

Парламентът вече отхвърли промени на Изборния кодекс внеснеи от ГЕРБ, с които се въвеждаше мажоритарен вот в два тура в 240 едномандатни района. Такава бе и волята на над 2,5 млн. български избиратели на референдум, проведен в края на миналата година. Очаква се от БСП да внесат свой законопроект, с които се въвежда смесена система, като половината от депутатите се избират мажоритарно, а останалите пропорционално.