Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) потвърди искането на „Булгаргаз“ за по-скъп газ от 1 юли. През третото тримесечие синьото гориво ще да се продава за 370,21 лева за 1000 куб. метра (без акцизи, ДДС и такса за пренос). Това е повишение от 1,91% спрямо сега действащите цени. Таксата за пренос е 19,73 лева за 1000 куб. метра.

Цената за "Овергаз Мрежи" е с 4,24 лева по-висока, тъй като дружеството не направи заявка в определения от "Булгаргаз" срок за годишна доставка. 

Дружествата трябва да заявят количествата газ, които ще купуват от "Булгаргаз", до края на август предходната година. По този начин компанията може да преговаря за по-благоприятни условия в търговете за разпределяне на капацитет. 

„Булгаргаз“ обяснява исканото повишение с поскъпването на алтернативните горива на пазари. Компанията е посочила в своето ценово заявление, че от септември 2016 г. до май 2017 година мазутът е скочил със 17,48%, а газьолът – с малко над 8 на сто.

Влияние на цената оказвал и валутният курс, като през периода стойността на щатския долар е намаляла с 2,8%.

През третото тримесечие „Булгаргаз“ ще внесе почти 557 млн. куб. метра природен газ през входната точка „Негру вода“. Спрямо второто тримесечие количествата намаляват със 123 млн. куб. метра.

Разходите по закупуване на природен газ през Румъния са 200,6 млн. лева.