Мохамед бин Салман беше слабо познат преди баща му - настоящият крал Салман, да заеме престола през 2015 г. Оттогава обаче 31-годишният принц стана най-влиятелната фигура във страната водещ износител на петрол, пише Би Би Си.

Вчера Мохамед бин Салман беше издигнат от баща си за престолонаследник, заменяйки братовчед си Мохамед бин Найеф. Бин Салман ще стане вицепремиер и ще продължи да бъде министър на отбраната. 

Принц Мохамед започва издигането си още след като завършва право в университет в Рияд. Той работи няколко години в държавни институции, а през 2009 г. става съветник на баща си.

След смъртта на крал Абдулла бин Абдул Азиз през януари 2015 г. 79-годишният Салман става крал. Той прави сина си министър на отбраната, а за престолонаследник избира Мохамед бин Найеф, следващ по линията на наследяване след крал Салман.

Още след като заема поста министър на отбраната, Мохамед бин Салман започва военна кампания в Йемен през март 2015 г. Това става, след като йеменският президент Абд Рабу Мансур Хади бяга в Саудитска Арабия заради бунтове от подкрепяните от Иран хути, които са шиити. Саудитска Арабия и съюзниците ѝ са обвинявани в нарушаване на човешките права и предизвикване на тежка хуманитарна криза в Йемен.

През 2015 г. крал Салман определя сина си за втори в линията на наследяването и му поверява управлението на Съвета по въпросите на икономиката и развитието.

Тогава Мохамед бин Салман представя мащабния си план за икономически и социални реформи, известен като Визия 2030. Той предвижда намаляване на зависимостта на кралството от износа на петрол, ограничаване на големите държавни субсидии и частична приватизация на държавната нефтена компания "Арамко".

Бин Салман представлява баща си извън страната и пътува до Пекин, Москва и Вашингтон. Той се срещна с американския президент Доналд Тръмп през март. Двамата лидери тогава изтъкнаха важността на "противопоставянето на дестабилизиращите регионални дейности" на Иран в Близкия изток.

Новият престолонаследникът споделя враждебното отношение на Тръмп към Иран. Американският президент обвинява Ислямската република, че финансира терористични организации. Предсктавители на САЩ обаче коментират пред Ройтерс, че по-твърд подход носи сериозен риск от ескалация на напрежението в Близкия изток, където Саудитска Арабия и Иран са в остро съперничество.

Принц Мохамед нееднократно призовава към защита на Саудитска Арабия от "усилията на Техеран да доминира в мюсюлманския свят" и изключва възможнотта за диалог.

Най-голямата опасност за администрацията на Тръмп е САЩ да затънат в конфликта между шиити и сунити в Близкия изток, смята американски правителствен експерт. Иран е водещата шиитска сила, а Саудитска Арабия е сунитска държава.

Тази опасност би могла да се увеличи от възможността администрацията да даде по-голяма власт на военните да отговарят на ирански провокации в района на Персийския залив и Ормузкия проток, стратегически за САЩ, а нещата лесно могат да излязат от контрол, коментират още анализатори.

Саудитска Арабия е ключов американски партньор в Близкия изток. САЩ я снабдяват с разузнавателни данни и суровини във войната в Йемен срещу хутите, подкрепяни от Иран. В Сирия Рияд и Вашингтон също са партньори срещу режима на Башар Асад, който също е подкрепян от Техеран. По време на първата си задгранична обиколка като президент Доналд Тръмп посети Саудитска Арабия и сключи споразумение за военно сътрудничество.

Според анализатори принц Мохамед бин Салман стои зад дипломатическата и търговската изолация на Катар, когото Саудитска Арабия и други три арабски държави обвиниха във финансиране на тероризма.

Мохамед бин Салман има близки отношения със зетя на Тръмп - Джаред Къшнър. По време на посещението на Тръмп в Саудитска Арабия престолонаследникът е разговарял с Къшнър и съпругата му Иванка Тръмп.

Американски държавен представител коментира пред Ройтерс, че Вашингтон не е бил предупреден за промяната в линията на наследяване на престола в Саудитска Арабия, но САЩ са очаквали подобно развитие:

"Затова президентът се постара да установи добри отношения с него."