Председателят на Европейския съюз Доналд Туск реши да цитира Джон Ленън и песента му Imagine, когато обяви, че се надява, че Великобритания ще остане в ЕС.

Преди Европейския съвет в Брюксел, където британската премиерка Тереза Мей трябва да запознае лидерите на ЕС с плановете си за Брекзит, Туск предположи, че все още може да има връщане назад за Обединеното кралство.

"Някои от моите британски приятели ме питат дали Брекзит може да не се случи и дали мога да си представя краен резултат, при който Великобритания остава част от ЕС", разказа Туск пред репортери, цитиран от АФП.

"Отговорих им, че всъщност ЕС е построен от мечти, които е изглеждало невъзможно да бъдат постигнати, така че кой знае", добави той.

След което Туск произнесе и прочутата фраза от легендарната песен на Ленън от 1971 г.: "You may say I am a dreamer, but I am not the only one." (Може да кажете, че съм мечтател, но не съм единственият). 

Френският президент Еманюел Макрон, както и германският финансов министър Волфганг Шойбле миналата седмица казаха, че за Великобритания "вратата е отворена" да остане в ЕС.

На съвета Мей трябва да предложи "щедра оферта" за разсейване на притесненията на ЕС за правата на трите милиона граждани на съюза, които остават да живеят във Великобритания и след Брекзит.

Туск излъчва оптимизъм. Въпреки че това е неговият 80-и съвет като премиер (на Полша-б.р.) или председател на ЕС, той твърди: "никога преди не съм чувствал по-голяма вяра, че нещата вървят към по-добро".