Зетят и съветник на американския президент Доналд Тръмп Джаред Къшнър се срещна с премиера на Израел и президента на Палестина в опит да посредничи за постигане на мир между двете страни.

Съпругът на Иванка Тръмп ръководи фирма за недвижими имоти и има малък опит в дипломацията. От началото на мандата на Тръмп обаче Къшнър поема все по-отговорни задачи в полето на международните преговори. 

Джаред Къшнър се срещна с премиера на Израел Бенямин Нетаняху в присъствието на израелския посланик в САЩ и американския посланик в Израел.

Нетаняху приветства Джаред Къшнър:

"Това е възможност да преследваме общите си цели - сигурност, просперитет и мир. Джаред, посрещаме Ви в този дух. Наясно сме с вашите усилия, с усилията на президента и очаквам с нетърпение да работим заедно за постигането на тези общи цели."

"Президентът изпраща най-добри пожелания. За мен е чест да бъда с Вас", отговори Къшнър.

Къшнър посети и окупирания Западен бряг, където разговаря с президента на Палестина Махмуд Абас. Двамата са обсъдили измеренията на конфликта с Израел, казва говорителят на Абас.

Американски държавни служители обявиха, че пътуването на Къшнър е част от усилията за иницииране на разговори между враждуващите страни и казват, че Къшнър и Джейсън Грийнблат, специален пратеник на президента за международни преговори, вероятно често ще пътуват до този регион.

"Американските пратеници и израелският лидер подчертаха, че постигането на мира ще отнеме време и изтъкнаха важността на това да се направи всичко възможно за създаването на среда, благоприятна за постигане на мира", се казва в изявление на Белия дом.

При посещението си в Израел Тръмп описа мира между Тел Авив и Палестина като "крайна цел" и изтъкна, че е приоритет за администрацията му. Той разговаря с Нетаняху и Абас по време на първото си посещение в района в качеството си на президент на САЩ.

Не е ясно какъв подход ще възпиеме Тръмп за решаване на конфликта между двете страни, отбелязват анализатори. През последнтите десетилетия целта на американската дипломация е решаване на конфликта чрез утвърждаване на съществуването на две отделни независими държави - Израел и Палестина. При посещение на Нетаняху във Вашингтон през февруари обаче, Тръмп заяви, че това не е единствено решение:

"Приемам две или една държава, съгласявам се с това, което решат двете страни."

Този месец се навършват 50 години от Шестдневната война, след която Израел поема контрола над ивицата Газа, Западния Бряг, източен Йерусалим, полуостров Синай и Голанските възвишения, по-късно върнати на Египет.