Получаването на знания в училище е вторично в сравнение с възпитаването на патриотизъм от децата.

Тази мисъл изказа руският президент Владимир Путин, предаде Нюз.Ру. Той говори в навечерието на Деня на абитуриента на среща в Кремъл с класни ръководители от училищата, чиито ученици са показали високи резултати при финалните изпити.

"Да получиш знания не е лесно - съвременни, най-вече широки знания, но това все пак е вторично в сравнение с възпитанието на човека, с това той да се отнася както трябва и към самия себе си, и към своите приятели, и към Родината. Това са абсолютно фундаментални неща", заяви Путин пред учителите.

Само на тази основа според него можело да се разчита, че випускниците на руските училища ще станат пълноценни хора и ще бъдат удовлетворени от живота.

Срещата се състоя и в навечерието на 22 юни - Деня на паметта и скръбта. На тази дата Русия отбелязва годишнината от нападението на нацистка Германия срещу СССР.

До този ден двете държави обаче са съюзници. А заначало на Втората световна война се смята 1 септември 1939 г. - деня, в който Германия напада Полша.

Огласено днес проучване на "Левада-център" показа за пореден път увеличаване на положителните оценки за ролята на Сталин във войната. Вече само 12 на сто смятат неговата жестокост като главна причина за огромния брой загуби на СССР. Във войната загиват над 20 милиона съветски граждани. Военни специалисти свързват това и с некомпетентността на военното ръководство на СССР..