Какво прие парламентът на първо четене вчера - едно гръмовно недоразумение, което казва: край на простонародния кеш. Или в брой, или на ръка, ако предпочитате.

Няма сватби, няма погребения, няма сделки за зеленчук в село Лисичково – всичко над 1000 лв. трябва да минава по банков път, да се плащат такси, да се помпат печалби във финансовите отчети за годината. 

Забранява се всяка една сделка или плащане, което би надвишило този неприкосновен таван, освен ако няма банков превод.

Това е стара идея – в момента максимумът е 10 000 лв. Преди искаха да го свалят на 5000 лв., но реформаторите правдиво възроптаха, докато все още имаха парламентарна трибуна да го направят. 

Днес на първо четене се наслаждаваме на някакъв санитарен минимум, който в определени случаи не може да покрие и зъболекарски услуги. 

Това, което имаме към момента, както би казал Цветан Цветанов, е до 1000 лв. възможност за сделка, които могат се предадат от ръка на ръка. 

В случая се целяло ограничаване на сивата икономика, разбирате ли.

Ползването на карти или други методи на безкасово плащане са регулирани по света не чрез забрани, ами чрез насърчения - стимули им казват. 

Банки и технологични гиганти се борят за тази привилегия, но дори в страни като Германия (от която очевидно се стремим да взимаме пример), тези практики са низвергнати. 

Причината е, че това е една откровено лобистка поправка, чиято абсолютно прозрачна цел е да налее финансов ресурс в банките. Чрез съответните такси. 

А сивата икономика е друго – у нас тя е онези повече от милион души (по статистика), които работят без трудов договор, произвеждат над 30 млрд. лв. годишно, но по никакъв начин не допринасят за бюджета. И бизнесът, който помпа и насърчава такова поведение, за да си спести данъци. 

Да се сравняват кешовите потоци със сивата икономика е, меко казано, смешно. 

Въвлечени сме всички: ако плащаш нещо над 1000 лв., значи си нещо като наркоман със свитък трева. 

За справка държавите без лимит за кеш са: Германия, Малта, Унгария, Кипър, Финландия, Естония, Словения, Исландия, Австрия, Литва, Дания, Великобритания, Швеция. 

В други страни има висок лимит: Франция и Словакия (15 000 евро на ден), Чехия - 14 000 евро, Испания - 2500 евро, Белгия - 5000 евро. 

Само две са държавите с нисък праг на допустим кеш - Португалия (1000 евро), Гърция (1500 евро). 

Ние бихме били първите с праг от 500 евро, ако този закон мине и на второ четене. 

Хубаво би било, ако институциите се светнат, че прането на пари, корупцията и престъпниците няма да се стреснат от намаляването на тавана на плащането в брой.

Ето и три коментара по темата: на бивш дипломат, карикатурист и икономист-бивш депутат.