Правителствената инициатива за намаляване на бюрокрацията вече жъне своите първи резултати. 
Агенцията по геодезия, картография и кадастър предлага електронни справки и от следващата седмица започва обучение на нотариуси, служители от общинските служби и други експерти. 

Целта е услуги като издаването на удостоверение за наличието или липсата на кадастрална карта да отпаднат. Информацията може да се намери безплатно в сайта на агенцията. 

„Разпращаме до Нотариалната камара и Сдружението на общините писмо, с което те се уведомяват, че тази услуга вече ще се извършва по електронен път“, заяви регионалният министър Николай Нанков. 

 

"Предоставихме безплатна услуга по нанасяне на настъпили промени по кадастралната карта. Става въпрос основно за собствеността на апартаментите, които до скоро не влизаха в кадастралната карта", допълни той.

Бизнесът е леко скептичен. 

„Ако погледнем Естония – там е изключително лесно за всеки парцел, който те интересува да го посочиш на картата  и да излезе цялата налична информация, която е достъпна в регистрите. И така трябва да бъде във всяка страна. Целта на кадастъра е да прилича на Търговския регистър, в който по името на фирмата да се виждат собственици и т.н. В момента някои от услугите са достъпни незабавно по електронен път, а други чрез заявка. Големият проблем е да се създаде регистър, в който информацията се пази по имоти, а не по хора“, коментира пред Клуб Z изпълнителният директор на една от най-големите имотни фирми "Адрес" Георги Павлов. 

Безплатно е и нанасянето на промени в кадастралната карта за собственост върху апартаменти в жилищни сгради.

В най-натоварената служба - Софийската, под 10% от заявленията се подават онлайн. От общо 70 000 искания за услуги през миналата година електронно са заявени едва 10 000, даде пример министър Нанков.

Агенцията по кадастъра в София отвори и нова приемна на ул. "Сердика 5", където се помещава отделът по "Архитектура, строителство и геодезия", а другата седмица ще бъде открита и трета приемна на улица "Кракра 3".

"Идеята е, че на това място може да се заяви и получи скица за цялата страна и за София, няма значение от кой район сте, системата ни е отворена. Тук за Видин мога да подам заявление за скица и да си я получа в Търново", коментира Михаил Киров, директор на АГКК. 

От МРРБ пуснаха и видео инструкции за работа с Кадастрално-административната информационна система.