„Ограничаването до 1000 лв. на разплащанията в брой е мярка, подобна на данък "уикенд". Това решение е по-скоро политическо, отколкото има някаква икономическа логика“.  Това заяви бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов пред БНТ. 

„С него може да третирате хората различно, в зависимост дали ви харесва или не, подобно на "Зайо с шапка, Зайо без шапка". Тази мярка е отбиване на номера. Има европейска препоръка за ограничаване на недекларираните доходи и по някакъв начин трябва да се покаже, че правителството прави нещо. Кабинетът обаче го прави по най-лесния начин, вместо да се удрят начините за укриване на данъци, чрез които най-много се ощетява бюджетът“, отбеляза Дацов.

 

„Самият факт, че коментираме темата, е притеснителен. Такова обсъждане трябва да бъде направено преди приемането на законодателството. Трудно ми е да кажа каква е точно целта на финансовото министерство“, коментира и икономистът Лъчезар Богданов.

В Европа над 70% от държавите имат ограничения за плащанията в брой, но ако таванът е прекалено нисък, се ограничава комфортът на гражданите. В европейските държави, ако има такъв таван, той най-често е от 6 до 12 заплати.