Работничките във фабрики на Nike, Asics и Puma в Камбоджа получават чести припадъци, свързани с лошите условия на труд, съобщава "Гардиън".

За последната година над 500 жени, работещи във фабрики на лидерите на пазара за спортни облекла, са хоспитализирани. Един от най-тежките случаи се случва през ноември, когато 360 работнички припадат в рамките на три дни. От компаниите са потвърдили за инцидентите.

Журналисти от "Обзървър" и "Дануоч", датска разследваща медия, разговарят с работници и представители на профсъюзи.

Във фабриките на Nike, Asics и Puma работниците, основно жени, работят по 10 часа на ден, шест дни в седмицата. Те разказват, че са изтощени и страдат от недохранване. В трите фабрики огромен проблем са и високите температури, достигащи 37 градуса. Във Виетнам е въведено изискване температурата във фабриките да не превишава 32 градуса, но в Камбоджа подобни ограничения няма. 

Минималната работна заплата в Камбоджа е 120 долара, а извънредният труд може да осигури до 150 долара. Нито една от трите фабрики не плаща на работниците си достатъчно, за да имат нормален жизнен стандарт. Според работнически асоциациии минимумът за нормален живот е 300 долара.

Директорът на Консорциума за права на работниците за югоизточна Азия Бент Герт коментира:

"Няма инвестиции в изграждане на адекватна работна среда. Ако работниците припадат, това би трябвало да е знак, че трябва да се направи нещо драстично."

Той коментира също тримесечните трудови договори, които са ключови за несигурността на работниците:

"Те казват, че ако не работят извънредно, договорите им не се подновяват."

Според профсъюзите, един от ключовите фактори за изтощението са краткосрочните трудови договори, които фабриките сключват с работниците.

Освен преумората, работниците са изправени и пред рискове от трудови инциденти. Във фабриката на Nike преди месеци избухва пожар и 28 души са ранени при опитите да избягат. При друг подобен случай, описан от работници, гъст дим прониква във фабрика на Puma и причинява масови припадъци.

Лошата вентилация или изобщо липсата й и химикалите, с които се работи във фабриките допринасят за опасната работна среда.

Социологът Робърт Бартоломей, който изучава масовите припадъци, сранява случаите в Камбоджа с подобни инциденти в Анлия през 19-ти век, когато хората работели дълго време и при много лоши условия. Според него това е форма на "подсъзнателна политическа съпротива". 

"Причината за тези припадъци е не толкова физическа, колкото психологическа", казва Бартоломей. "Осигуряването на по-добро и достатъчно хранене на работниците е важно, но освен това има нужда и от реформи на дългите смени, стресовите условия и ниското заплащане."

Компаниите заявяват, че са започнали разследвания. От Nike коментират, че са били предприети мерки за осигуряване на пожарна безопасност. Във фабриката са инсталирани климатици. Компанията не използва краткосрочни трудови договори. 

"Приемаме сериозно проблема с припадъците, които могат да бъдат едновременно социален отговор и сигнал за сериозни проблеми във фабриката, които трябва да се разрешат", казват от Nike.

От Puma коментираха, че са направени препоръки за подобряване на условият на труд. Компанията заменя краткосрочните договори на служители, които имат поне 2 години стаж, с дългосрочни. Puma си сътрудничи с Better Factories Cambodia - организация, създадена в партньорство между ООН и Международната финансова корпорация.

Според Асоциацията на производителите на облекла в Камбоджа масовите припадъци предизвикват загуби на стойност стотици хиляди долари.