След масираната артилерийска подготовка в кафявите медии в четвъртък пленумът на ВСС ще се заеме със сигнал на "информационна агенция Блиц, представлявана от Ивайло Крачунов" срещу Лозан Панов. Това става ясно от публикувания късно вчера дневен ред на пленума на ВСС и последната му 41-ва точка от дневния ред::

"Разглеждане на преписка № ВСС–7013/25.05.2017 г., образувана по писмо от „Информационна агенция БЛИЦ“, представлявано от Ивайло Крачунов." (средният род е на авторите, б.р.).

След сигнали от Канал 3 срещу председателя на ВКС, изпращане на проверки за всичко - включително софтуера в ресторанта на почивната база на ВКС, плюс отявлени атаки от "остриета" на ВСС като Димитър Узунов и Ясен Тодоров, Крачунов и Илиана Беновска внесли "сигнал във ВСС срещу безумията на самозабравилия се Лозан Панов" - ако се вярва на написаното в самата престижна "информационна агенция".

За какво става въпрос може да се разбере от монолог на Крачунов в "Блиц" от 11 юни, където той казва, че вече е сезирал Етичната комисия на Съвета "за това, Че Лозан Панов посещава политически мероприятия, както и хора от "Дай България" (така той нарича партията на Христо Иванов б.р.)

Всъщност става дума за сигнал, че Панов е участвал в митинг в подкрепа на изгонения католически свещеник от Белене Паоло Кортези. На митинга обаче е имало и депутати от бившия Реформаторски блок от 43-ия парламент.

За да не се объркват читателите на "Блиц", ясно им е обяснено кои са добрите и кои напротив:

"Прави се опит за един много неприятен сценарий срещу главния прокурор и прокуратурата с главни действащи лица Лозан Панов, кръгът около "Капитал" и гравитиращите покрай тях протестъри - разсъждава Крачунов . - Мисля, че премиерът Бойко Борисов още на предсрочните парламентарни избори очерта, че има кръг Агнешки главички и това са авторите на приватизацията, начело с техния главатар Иван Костов."

Според слухове в Съвета, внесеното засега предложение за "разглеждане на преписка" ще послужи за претекст да се стартира сложната процедура за отстраняване на Лозан Панов, която трябва да мине и през президента. А всичко трябва да стане от този "доказал се" ВСС, защото за следващия все пак още не се знае...

За бъде внесена точката в четвъртък няма мотиви.

Председател на етичната комисия на съдиите е Даниела Костова - откакто комисията бе разделена заедно с ВСС на две и вече няма как Ясен Тодоров да е и на двете. Костова, според кулоарни информации в Съвета, е била един от членовете, който е опитвал да събере подписи да бъде издигната кандидатурата на Димитър Узунов за председател на ВАС. Поне засега срамът у членовете явно е надделял, защото това не стана.

За да стартира същинска процедура по "импийчмънт" на Панов, трябва предложение, внесено от поне 5-има от членовете на пленума на ВСС. Като се имат предвид настроенията и изявленията вътре, събирането им едва ли ще е проблем.