Съдията като марионетка, съпругата му – главна редакторка на икономически вестник, е в нозете му във вана.

От седмици анонимни плакати висят по трафопостове и стълбове в центъра на София, унижавайки Лозан Панов, председателя на Върховния касационен съд и един от висшите магистрати на страната. Това е върхът на последните спорове около правосъдието, политиката и олигарсите в България.

Отново вечер стотици демонстранти преминават от Министерския съвет до парламента и скандират искания за оставка, както беше през протестната 2013 г.

Панов е добрият, другите са лошите, или поне така изглежда. Преди две години и половина председателят на ВКС "излезе от прикритите" - за мнозина неочаквано.

Нищо не се случва случайно

Когато в парламента ключовата реформа на тогавашния праводсъден министър изведнъж доби друга форма от очакваното, Панов държа публична заклеймяваща реч.

Нищо в тази страна не се случвало случайно, каза председателят на ВКС. Олигархията е създала система, която умно използва в своя полза медии и правосъдие. Тогава, през декемри 2015 г., Съюзът на съдиите и дипломати на държави от ЕС застанаха зад Панов.

От присъединяването си към ЕС преди десет години България, както и Румъния, са под наблюдението на Европейската комисия, подложени са на критика заради големи дефицити в правосъдната област и липса на реформи. Напредъкът беше колеблив в зависимост от вътрешната конюнктура. На високо ниво имаше много скандали, но на практика никога влезли в сила присъди – за разлика от Румъния.

Председателството на ЕС през 2018 г.

Реформаторският блок, съюз на малки десни партии, който през изминалите две години като коалиционеин партньор се опита да направи правосъдието по-прозрачно, на последните общи избори не влезе в парламента. Сега Бойко Борисов управлява с дясноориентираните националисти. В последния доклад на ЕК от януари т. г. се посочва колкото точно, толкова и укорително:

“Правораздавателният процес в България не създаде предвидимо правно пространство.”

Въпреки всичко през първото полугодие на 2018 г. България поема председателството на ЕС, след това е Австрия.

След изненадващата реч на Лозан Панов срещу политиката и олигарсите спорът между реформатори и противници на прозрачността и борбата с корупцията загрубя.

Агнешки главички

В началото на юни маскирани мъже положиха пред сградата на ВСС в София окървавени агнешки главички. Това трябваше да се преме като предупреждение. Шестима членове на ВСС заставали зад Панов, а 17 - зад влиятелния главен прокурор, на когото Панов е обявил война.

Панов дава да се разбере, че Сотир Цацаров блокирал реформите, сдушавал се с премиера, бил на страната на олигарсите. Трябвало да се сложи край на "мълчанието на агнетата" в правосъдието, настоя председателят на ВКС.

Последваха агнешките главички.

В момента се определят кандидатите за нов ВСС, Панов се е заел да укрепи лагера си. А и седемгодишният мандат на Цацаров е към своя край. През 2020 г. парламентът трябва да избере нов главен прокурор. Цацаров не проявява разбиране към отправяните му упреци: трябвало да му представят конкретни предложения за съдебна реформа.

Раздвоената позиция  на Цацаров постоянно подхранва спекулации за упражняване на влияние. Като главен прокурор той отговаря за образуването на следствия, същевременно наблюдава и работата на прокурорите.

Все пак тази седмица прокуратурата се зае със знаменателен случай. Разследван е бившият шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" заради злоупотреба с 21 милиона евро.

--- 

Бел. ред. - Маркус Бернат е журналист от австрийския вестник "Дер Щандард", откъдето препечатваме статията с минимални корекции. Той е познавач на проблемите на България и Балканите, написал доста статии около краха на КТБ, с което си навлече гнева на медиите около Делян Пеевски.