ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ
СТРАСБУРГ – Гърция днес поля с пореден студен душ надеждите на Бившата югославска република Македония (БЮРМ) за начало на присъединителни преговори с Европейския съюз.

„Когато упорството замества диалога, нещата стават много по-трудни за решаване,“ каза гръцкият министър-председател Андонис Самарас в отговор на журналист от БЮРМ, който го попита, дали Атина ще промени отрицателната си позиция към кандидатуата на страната му.

БЮРМ чака от 2009 г. да получи дата за присъединителни преговори с ЕС, но за това липсва задължителното единодушие в Съвета на министрите на ЕС. Гърция е против, защото смята, че името не северната ѝ провинция Македония е неправомерно присвоено като конституционно име от БЮРМ.

България поставя като условие за присъединителни преговори с БЮРМ подписването на двустранен договор за добросъседство, който да изчисти спорни двустранни въпроси като претенциите на Скопие, че има национално малцинство у нас и присвояването на българска история.

Преговорите с Атина и със София са в застой, защото Скопие продължава да очаква те да отстъпят от своите позиции.  Самарас посочи, че присъединяването към ЕС „не е календарно придвижван процес, но процес, основаващ се на заслуги“.

„Не знаех, че имало македонски език,“ каза още той. Когато въпросният журналист настоя, че такъв има, премиерът добави: „Какво ли не са измислили комунистите?“