Компании по целия свят съобщиха днес, че са станали жертва на хакерски атаки, предадоха Би Би Си и Ройтерс.

Според експерти е възможно това да са атаки с цел откуп, подобни на тези с вируса WannaCry преди месец и половина. Този път вирусът се нарича Petrwap. Той е обновена версия на Petya, с кйто специалистите успяха да се преборят миналата година.

Днешната атака порази сървърите на руския петролен гигант "Роснефт". Според базираната в Москва компания Group-IB вероятно става дума за координирана едновременна атака.

Пострадала е и компанията за доставки Shipping company A.P. Moller-Maersk, чиято централа е в Копенхаген, Дания. Засега не е ясно дали този случай е свързан с горепосочените. Атакувана е обаче компютърната система на Damco - логистичния й филиал в Москва.

От "Роснефт" - един от най-големите световни производители на суров петрол по обем, заявиха, че производството й не е засегнато.

"Сървърите на компанията бяха подложени на мощна хакерска атака", се казва в нейно изявление, публикувано в туитър.

"Хакерска атака може да доведе до сериозни послединци, но компанията премина към резервната система за обработка на производството и нито производството на петрол, нито рафинирането са спрели", допълват от "Роснефт".

От 13,25 часа днес московско и българско време сайтът на руския гигант е недостъпен.

Засегнати са и компютърните системи на руския металургичен гигант "Евраз".

В Украйна бе атакувано киевското летище "Бориспил", съобщи директорът му Евген Дихне.

"Заради извънредната ситуация са възможни някои закъснения на полети", написа той във фейсбук.

Украинският вицепремиер Павло Розенко съобщи, че е извадена от строя компютърната мрежа на правителството.

Пострада Централната банка, а също така и редица други банки в Украйна. Кибератаката порази също държавната енергийна компания “Укренерго". Атака имаше и срещу самолетостроителния завод "Антонов".

Според предварителна оценка е забелязана руска следа в хакерските атаки, заяви Александър Турчинов - шеф на Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

В Испания бяха засегнати централите на големи многонационални компании като хранителния гигант Mondelez и юридическата кантора DLA Piper.

Във Франция бе атакувана компанията за строителни материали St Gobain.