Бившият лидер на ДСБ Радан Кънев отрече твърденията, че председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов има каквото и да е общо с партията му, както и с проекта "Нова република". Кънев каза това по повод сигнал, че Панов участва в политически мероприятия, подаден от информационна агенция "Блиц".

Сигналът обаче касае кадри от митинг в подкрепа на практически изгонения католически свещеник от Белене Паоло Кортези, опитал да подкрепи бежанци от Сирия. На митинга обаче е имало и депутати от бившия Реформаторски блок от 43-ия парламент. От снимките на "Флагман", които "Блиц" цитират като повод да се възмутят, се вижда Панов е в близост до бившия депутат Петър Славов (който на всичкото отгоре е юрист и син на Владислав Славов - бивш председател на ВАС, б.р.).

Кънев заявява в пост във фейсбук, че се възхищава на гражданската смелост на Панов, но не го познава лично. Той гарантира, че Панов не е свързан по никакъв начин с ДСБ или "Нова република".

Снимката на "Флагман", която мнозинството във ВСС и корпулентните "медии" използват за атака срещу председателя на ВКС. Нищо че е на площада пред Президентството и каузата е - защита на Паоло Кортези. 

"Ако мнозинството във ВСС има безграничната наглост да образува дисциплинарно производство по този сигнал, декларирам, че като председател на ДСБ и Нова Република към онзи момент, съм готов да бъда изслушан пред ВСС", каза още Кънев.

Стотици други участници се обявяват в подкрепа на католическия свещеник Паоло Кортези на 12 март - и никой не иска да напуснат професиите си.

Ето пълния текст на коментара му от фейсбук.

"Тече поредната вулгарна атака срещу председателя на ВКС Лозан Панов.

Този път до ВСС е изпратен "сигнал" от Пеевски, пардон, "Блиц", че г-н Панов е участвал в предизборно събитие, организирано от - забележете - две конкурентни формации на последните избори - "Нова Република" и "Да, България".

По този повод се чувствам длъжен да споделя някои факти: 

Възхищавам се на гражданската смелост на г-н Панов, имах високо мнение за качествата му на административен ръководител на АССГ и споделям значителна част от възгледите му за реформа на правосъдието ни, в т.ч. и радикалната идея за позициониране на прокуратурата извън съдебната власт.

Но не го познавам лично. 

Гарантирам, че никога и по никакъв повод не е съгласувал позиции с ДСБ и Нова Република, нито е бил свързан с тези формации.

Митингът, на който се позовава "сигналът", не беше организиран от политически формации и нямаше предизборен характер. Имаше доста хора от различни партии, а за политика не се говореше. (В интерес на истината, не съм и забелязал, че г-н Панов е присъствал)

Ако мнозинството във ВСС има безграничната наглост да образува дисциплинарно производство по този сигнал, декларирам, че като председател на ДСБ и Нова Република към онзи момент, съм готов да бъда изслушан пред ВСС."