Комисията за защита на конкуренцията наложи глоба от близо половин милион лева на дружеството „Фармнет” заради нелоялна конкуренция, съобщиха от регулатора.

В хода на проучването е установено, че представителите на дружеството – настоящият зам.-председател на парламента Веселин Марешки и депутатите от „Воля“ Пламен Христов и Кръстина Таскова – Иванова, са заставяли аптеки да купуват от него лекарства. 

Същите данни срещу тримата бяха огласени от държавното обвинение и главният прокурор поиска сваляне на имунитетите на народните представители от „Воля“.

Недобросъвестните действия на представителите на „Фармнет“ включват и отправяне на предупреждения към търговците на дребно за откриване в близост до техните обекти на аптеки, собственост на икономическата група и на други приближени лица, които заради по-ниските цени на лекарствените продукти ще привлекат тяхната клиентела и собствениците им ще бъдат принудени да ги закрият.

„Всички установени в решението действия във връзка с търговската дейност на ответното дружество представляват един комплексен модел на поведение, извършван в разрез с добросъвестната търговска практика. Компанията чрез своите представители използва заплахи и принуда с цел да повлияе върху избора на доставчик на търговците на дребно и по този начин се създава реална възможност за увреждане на конкурентите на „Фармнет“, пише в решението на КЗК. 

Сутринта пред Нова тв Марешки каза, че е жертва и че като му трябва оборот, си открива аптека, а не заплашва конкуренцията. Той обяви, че ще си даде сам имунитета и дори направи аналогия между себе си и председателя на ВКС Лозан Панов.