Бундестагът одобри днес с 393 на 226 гласа еднополовите бракове.

Хомосексулните мъже и жени ще могат да сключват бракове и да осниновяват деца. Досега хомосексуалните имаха право само на партньорства.

Законът стана възможен, след като канцлерката Ангела Меркел позволи на нейните консервативни депутати да гласуват по съвест. Самата тя гласува против.

Преди изборите през 2013 година Меркел се обяви против гей браковете, но сега съпротивата ѝ омекна.

Наблюдателите обясняват промяната с предстоящите на 24 септември избори. Над 80 на сто от германците подкрепят брака за всички. Против него извън консервативната коалиция на Меркел е само крайнодясната "Алтернатива за Германия".

Крайнолевите, зелените, свободните демократи и социалдемократите, които са сегашните коалиционни партньори на управляващата коалиция ХДС-ХСС, поставят като условие за бъдещо участие в управлението приемането на еднополовите бракове.

Ходът на Меркел разгневи нейните християндемократи и съюзниците им баварския Християнсоциален съюз, които са привърженици на традиционното семейство. Консервативната част от християндемократите изтъкват, че германската конституция определя брака като съюз между мъж и жена, следователно законът за еднополовите бракове ѝ противоречи.

Гей бракове в Европа позволяват Норвегия, Швеция, Дания (без Фарьорските острови), Финландия, Исландия, Холандия, Белгия, Испания, Португалия, Люксембург, Франция, Обединеното кралство (без Северна Ирландия и Джърси) и Ирландия. В Австрия и Италия еднополовите двойки имат само право на партньорство.