Президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев подозира, че вероятно наследникът му на поста Румен Радев е оказал натиск върху служебния кабинет на Огнян Герджиков, за да бъде предпочетена офертата за изтребителите "Грипен" пред тази за "Ф-16". Това стана ясно днес от интервю на Плевнелиев пред бТВ.

"За мен е притеснително как така едни и същи експерти, които подкрепиха през 2012 г. решението за закупуване на Ф-16, се обърнаха на 180 градуса и взеха друго решение", каза бившият държавен глава.

И допълни: 

"Вероятно има форма на натиск и влияние от президента върху служебното правителство. Бях притеснен, когато Огнян Герджиков каза, че го е имало. На едно служебно правителство не му прилича да взема решения за милиарди в толкова кратък период от време".

На припомнянето, че служебното правителство е отговорност на президента, Плевнелиев отговори, че контролът е едно, но влияние не може да се упражнява. И изтъкна, че в демократичната държава силата е в баланса, а не в една или друга институция.

Плевнелиев обясни, че макар да не е експерт, търси смисъла на парите и смята, че "Грипен" не са най-доброто решение.

"Един самолет не е само да летим с него. Трябва и да се стреля с него. Трябва да гарантира националният суверенитет. Това е невъзможно обаче само в рамките на България, а с нашите съюзници. Кои са те? Румъния, Турция, Гърция, Полша. Какво имат всички те? "Ф-16". Това не е само една играчка за 1,5 милиарда. Те трябва в критичен момент заедно с нашите партньори да защитят националния суверенитет на България."

По мнението на бившия президент депутатите имат достатъчно основание да създадат комисия, която ще проверява фактите около вземането на решението за закупуване на "Грипен".

Плевнелиев разкритикува наследника си Радев за последната серия от скандали. От опита, който имал с различни президенти на България, той нямал информация за случаи като този в Свищов, когато на среща на Радев с кмета не са били допуснати депутати и общественици.

"На държавния глава му прилича да интегрира. От тази гледна точка съм безкрайно притеснен. Помните - не беше Волен Сидеров, не беше кой ли не- винаги съм ги канил, подавал съм им ръка. Мисля, че Радев трябва да се поучи от тази сериозна грешка и да бъде отворен към всички", каза президентът.

Колкото до случилото се при визитата на Радев във Ватикана, Пленелиев го окачестви като "много, много, много тежка грешка". Тогава в делегацията, влязла при папа Франциск, не бяха представени религиозните общности, а от депутатите бе само Веселин Марешки. Президентът се оправда, че такива са били изискванията на протокола на домакините. Но думите му бяха провергани от папския нунций в София.

"Голям гаф на езика на дипломацията е Ватиканът да ви опровергава", коментира Плевнелиев

После коментира и актуалния напоследък скандал с НДК, който според него няма как да провали предстоящото българско председателство на ЕС.

"Категорично вярвам на Лиляна Павлова, Екатерина Захариева, на премиера Бойко Борисов, който много символично получи за 2 дни прием в Елисейския дворец при Еманюел Макрон и в германското канцлерство при Ангела Меркел. Това е доказателство, че България има ресурси на доверие в конкретни ползотворни дебати", смята доскорошният президент.

На България й прилича да доминира, да добавя стойност, а не да чака някой подхвърлен милиард, добави той.

Плевнелиев е убеден, че макар да няма най-голямата икономика, нито най-силната армия, страната ни е незаобиколим фактор на Балканите. И той ще помага с каквото може по време на европредседателството нещо да се случи на Балканите.

"Много ни прилича да бъдем регионален лидер", каза той.

Плевнелиев бе попитан и дали трябва да се публикува и втората стенограма за КТБ предвид факта, че бе против огласяването на първата.

"Нека да се отвори. Не, аз не променям позицията си. Нима произтече голяма бомба от отварянето на първата част? От години крещя - тръгнете по пътя на парите. Нека има справедливост. Това е истинският дебат", каза експрезидентът.