Президентът на САЩ Доналд Тръмп скъсва с традицията и ще посети Полша още преди да посети старите съюзници Великобритания, Франция или Германия. Така Тръмп тръгва по стъпките на Джордж Буш-младши, който също през 2001 година отиде първо в Полша, а след това посети и другите страни.

В четвъртък Доналд Тръмп ще посети Полша, преди да се включи в срещата на Г-20 в Хамбург, Германия. „Асошиейтед прес” посочва причините, поради които точно Полша е логичната дестинация за Тръмп:

Първо Полша, където го чакат популисти

Тръмп ще бъде посрещнат в Полша от популистки лидери, които споделят до голяма степен неговите възгледи. През 2015 г. те спечелиха изборите със същата комбинация от националистическо и антимюсюлманско говорене, което противопостави и полските лидери, и Тръмп на лидерите в Западна Европа.

Както и Тръмп, лидерите на Полша се стремят да възстановят част от националния си суверенитет и да отслабят международните институции като Европейския съюз. Някои наблюдатели се опасяват, че посещението може да задълбочи още разделението между Полша и партньорите в Западна Европа.

Има също притеснения, че визитата на Тръмп може да окуражи полското правителство и действията му за подкоповане на върховенството на закона.

Варшава може да осигури аплодираща тълпа

Тръмп може да разчита на огромна ентусиазирана тълпа, която да го посрещне във Варшава, където той се очаква да се обърне към поляците в излъчвана на живо реч. Според полски медии точно това е обещало полското правителство в поканата си до Белия дом.

За целта депутатите от управляващата партия планират да оранизират автобуси от провинцията. Едно топло посрещане ще е плюс за Тръмп след несполучливия му дебют в Европа през май.  

Вероятно го очаква хладен прием и на Г-20 след решението му да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата. Някои от съюзниците в НАТО са ядосани от постоянните призиви на Тръмп да увеличат разходите си за отбрана.

Полша има американски войници на територията си

Полша може да очаква само признание от Тръмп за разходите си за отбрана. Варшава е съюзник на САЩ в Ирак и Афганистан и е една от петте членки на НАТО, които харчат над 2% от своя БВП за отбрана.

Военните отношения между Полша и САЩ получиха нов тласък тази година след разполагането на 5000 американски войнци в Полша като част от две отделни мисии – американска и на НАТО. Разполагането на войски е с цел съюзниците в НАТО от източния фланг да бъдат уверени в готовността на Алианса да ги защитава от руска агресия.

В региона много хора очакват Тръмп да потвърди на глас ангажимента си към член 5 от договора за НАТО, който казва, че нападение срещу един съюзник е нападение срещу всички. След като няколко месеца бягаше от това, през юни Тръмп най-накрая произнесе тези думи рамо до рамо с президента на Румъния.

За региона ще бъде изключително важно да чуе тези думи, произнесени по-близо до Русия.

Гласовете на американските поляци

Стотиците хиляди избиратели от полски произход в САЩ са сериозна подкрепа в няколко от ключовите щати и през миналата година помогнаха на Тръмп да спечели в Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания.

Те със сигурност ще са благодарни на Тръмп, че посещава Варшава, особено за това, че ще се обърне към поляците от площад "Красински", който е символ на героизма им през Втората световна война.

На площада има паметник на Варшавското въстание от 1944 г., потушено от нацистите, които убиват 200 хиляди души и разрушават града.

Енергийните връзки

По време на посещението си във Варшава Доналд Тръмп ще участва в среща за инициативата „Три морета”, която цели да модернизира енергетиката и да засили връзките между 12 държави в регионите на Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Една от целите на инициативата е да намали зависимостта на региона от Русия. Част от проекта е увеличаването на износа на американски втечнен газ, който от началото на юни вече достига до Полша.