Психиатърът д-р Николай Михайлов коментира пред бТВ последните събития в Асеновград и поредното напрежение между роми и българи. Д-р Михайлов изтъкна, че проблемът с ромите е хроничен проблем, който няма изгледи да бъде разрешен.

"Тлееща проблематика, припламва при инцидент на насилие. Има хипотеза за това, че ромите са били обидени. Те са извърнедно чувствителни на знаци. Във всеки случай насилието е тяхна проява", каза Михайлов.

Според него хора като Петър Низамов-Перата винаги се появяват, където има камери.

"Съществуват подозрения, че са специално монтирани. Тяхното присъствие на екрана е двусмислено", коментира Михайлов.

Той допълни, че в такива случаи гневът утихва от само себе си, но проблемът си остава.

"Когато патриоти се явят наоколо около цигански проблем ще трябва да настръхнем, да внимаваме. Риториката им е опасна. това, което те излъчват и което не съумяват да изрекат дирекно е силово решение на въпроса, което наричат интервенция на закона. Полицията се държи добре. Идва готова да се противопостави на насилие от всички страни. Това прави много лошо впечатление на българите юнаци. Тази антропология е опасна, тя има особен пироманен инстикт да кръжи около припламналия огън, да го раздухва. Тези момчета държат много на мускулната си сила. Те са храбри само, когато нищо не ги заплашва", каза още Михайлов.

Според него "има някаква мода на брутално поведение, субкултурен похват за справяне със собствените ти гневни чувства".

"Няма институция, няма съзнание за санкция. Институцията е разсеяна. Можеш да се справиш с една институция, защото тя е бавна, мудна, често пъти подкупна. Тези хора имат съзнание за безнаказаност, гледат много екшън по телевизията", каза Михайлов.

Според него ГЕРБ и патриотите имат общ език, психологически манталитетни сходства и могат да се разбират.

"С градската десница от жълтите павета по-трудно, тя е претенциозна, тлее комплекс от долу. Симеонов с Борисов - чудесно. И двамата са мъдри мъже", каза Михалов.

Според него обаче властта трябва да решава въпрос, а комбинацията между ГЕРБ и патриотите не е комбинация на нюансите.