Френският президент Еманюел Макрон се обяви днес за "радикално нов път" за страната.

"Досега твърде често избирахме погрешен път. Предпочитахме процедурите пред резултатите, правилника пред инициативата, обществото на рентите пред обществото на справедливостта. Със своя избор (по редица въпроси), който направи в последно време, нашият народ иска от нас да поемем по радикално нов път", обяви Макрон в реч, която произнесе пред двете камари на парламента, събрали се на Конгрес в двореца Версай.

Френският държавен глава предложи броят на депутатите в страната да бъде намален с една трета, като се аргументира с необходимостта от повишаване на ефективността на работата на парламента.

В дългата тържествена реч Макрон представи основните насоки на петгодишния си мандат, предаде БТА.

Президентът предложи да се промени системата на гласуване чрез въвеждане на "някаква доза пропорционален вот", за да може "всички нагласи да бъдат справедливо представени". Макрон иска и да опрости и ускори процедурата по гласуване на закони в двете камари на парламента и предложи някои "прости закони" да се гласуват в парламентарните комисии вместо в пленарна зала.

"Един по-малоброен, но с по-засилени механизми на работа парламент е парламент, в който работата се извършва по-безпрепятствено, това е парламент, който работи по-добре", увери Макрон, като призова за "действия и ефикасност" на всички нива на властта.

Той пожела да завърши тези реформа на институциите "до една година" и даде да се разбере, че ако те не бъдат гласувани достатъчно бързо от парламента, той ще ги подложи на референдум. "Тези реформи ще бъдат внесени в парламента, но ако е необходимо, ще поискам мнението на гласоподавателите чрез референдум", каза Макрон.

Президентът обеща да се изправя всяка година пред Конгреса и да дава отчет за дейността си пред двете камари на парламента, подобно на ежегодната реч "За състоянието на Съюза" на президента на САЩ. Той обяви, че наесен ще отмени извънредното положение във Франция, което бе въведено след атентатите от ноември 2015 г.

"Ще възстановя свободите на французите като отменя извънредното положение наесен, защото тези свободи са условие за съществуването на силна демокрация", заяви Макрон. И добави, че от парламента ще бъде поискано да гласува нови мерки за борба с тероризма.

Някои от местата на 577-те депутати и 348-те сенатори бяха празни, по-специално тези на депутатите от крайнолявата партия "Непокорна Франция" и на комунистите, които решиха да бойкотират заседанието.

Еманюел Макрон е третият френски президент, който взема думата пред двете камари на парламента в пищния Версайски дворец. Франсоа Оланд изнесе реч там три дни след атентатите от 13 ноември 2015 г., а Никола Саркози - през юни 2009 г.