Трябва да се разположи полицейско управление във всяко циганско гето, смята вицепремиерът Валери Симеонов, който коментира напрежението в Асеновград в ефира на Нова тв.

"То респектира и нормализира обстановката вътре, защото ние виждаме проблема с него, когато то се активира. Много по-опасна е престъпността, която е в самото гето. Едно дете, като се роди, попада в лапите на тези хора там, които го карат да проституира. Това не са радикални общности, това са си цигани. Те лесно могат да бъдат приобщени, ако им се обърне внимание", отбеляза той. "Трябва да приобщим циганския етнос. Те не трябва да живеят изолирани в гета."

Според него е нужно общонационално решение. Той заяви, че е бил в Асеновград, говорил е с кмета на града и двамата са стигнали до извода, че трябва да се организира дискусия по въпроса.

Вицепремиерът отбеляза още, че ще се опитва да прави промени срещу практиката за маловажните престъпления, които спасяват джебчийте от ударите на закона. По отношение на обществената поръчка за ремонт на парламента, спечелена от човек, свързан с джебчийската мафия, той заяви:

"Трябва да се прегледат документите, с които са спечелили обществената поръчка.”

Симеонов добави, че трябва да се работи и за увеличаване на българския етнос, като на първо място посочи стимулирането на раждаемостта, "отговорната раждаемост", а да бъде ограничена безотговорната чрез орязване или спиране на социалните помощи.

"Трябва да се насърчава привличането на българските общности от други държави - в Македония, бившите съветски ирепублики, Молдова, Беларус. Трябва раждаемостта да се… казах за раждаемостта", препъна се в обяснението си вицепремиерът.

Какви са конкретните мерки не стана ясно, но той заяви, че екипът му работи по стратегия в момента. Симеонов отговаря именно за демографската политика, интеграцията и политиките за българите в чужбина като вицепремиер без портфейл в кабинета.

Лидерът на "Обединените патриоти" коментира и другата своя кампания - срещу шума в българските курорти, като отбеляза, че има грозно нарушаване на закона по Черноморието.

"За затворено помещение лимитът е 45 децибела, ние мерим по 99 децибела на 400 метра от заведение", отбеляза той.

И разкри трите основни проблема - шумът, алкохолният туризъм и нерегламентираните превозни средства, "които хвърчат по алеите и носят риск от произшествия".

"Ако успеем да решим тези проблеми, до догодина и в Слънчев бряг, и в други курорти всичко ще е наред. Това е комплекс от мерки за по-нормален сезон, защото по-нормален сезон ще донесе повече приходи", обясни той.

И призна, че се чувства "саботиран" от Дирекцията за национален строителен контрол, която заобикаляла неговите сигнали срещу непреносими постройки по бреговата ивица.