Испанското МВР се похвали, че молбите за убежище на всички бежанци, влезли в страната през 2016 г. – общо 15 700, са разгледани, съобщава руската редакция на „Дойче веле“. От тях 3960 са венецуелци, 2975 - сирийци, и 2570 - граждани на Украйна, всъщност предимно хора от зоните, окупирани от Русия - Донецк, Луганск и Крим.

Много от тези хора не са получили убежище, уточняват от министерството, основно защото са от други части на Украйна и животът им не е бил в опасност.

В Испания има два вида убежище – единият дава равностойни права с тези на местен плюс специална добавка. Другият вид е за тези, които не са пострадали директно от репресии, но са заплашени от такива или по-лошо, ако се върнат.

Всеки кандидат е подробно разпитван за живота си в родината.

Оксана Н., 50-годишна жена от Луганск, казва пред "Дойче веле", че е стигнала до Испания с автобус и чакала няколко месеца за статут. През това време трябвало да разказва на имиграционните за живота си през войната. 

Оксана казва, че не иска да живее в държава с „постоянни сблъсъци, безсмислени войни и революции“ и затова е избягала към Испания. И планира да измъкне и седемте си синове.

30-годишният Иван П. от Донецк пък не иска да участва в „братоубийствената война“. Но това не стига на испанците – той трябва да им покаже следите от ударите, които е получил, когато е отказал да вдигне оръжие.

Надир М. твърди, че Испания му напомня за Крим - „като планини, море, кипариси“.