От морска блокада, целяща прилагане на санкциите, през удари с крилати ракети по ядрени и ракетни съоръжения, до масирана кампания за сваляне на Ким Чен Ун.

Това са възможните военни варианти, които американският президент Доналд Тръмп може да използва срещу Северна Корея, пише Ройтерс.

Вчера, навръх националния празник на САЩ, режимът в Пхенян обяви, че е извършил първия си успешен опит с междуконтинентална балистична ракета, която може да достигне всяка точка на света. Днес Северна Корея допълни, че тя може да носи голяма ядрена бойна глава. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън пък призова да бъде усилен натискът върху Ким Чен Ун.

Войски на Вашингтон и Сеул изстреляха ракети във водите край Южна Корея. Това бе демонстрация на сила в отговор на изстрелването вчера на севернокорейска междуконтинентална балистична ракета.

От Пентагона обявиха, че са готови да защитават ДАЩ и съюзниците им от нарастващата заплаха от Пхенян и осъдиха изстрелването на ракетата.

"Оставаме в готовност да защитим нас и нашите съюзници и да използваме всички възможности на наше разположение срещу заплахата от Северна Корея. Нашите ангажименти за защита на съюзниците ни - Република Корея и Япония, пред лицето на тези заплахи, остават непоклатими", каза говорителката на отбранителното ведомство Даяна Уайт.