Ромите са капсул-детонатор за взривяването на България. Така както албанците бяха капсул-детонатор за взривяване на Югославия. Това заяви депутатът от БСП Иво Христов. Изказването му бе в рамките на дебата в парламента за доклада по изпълнението на Националната стратегия за ромите.

"В какво се изразява основният проблем с циганите в България. Тяхното пълно цивилизационно изключване от цивилизованото българско общество за последните 25-30 години. Другото всичко е следствие",  заяви Христов.

Той заяви, че преди 25-30 г. това малцинство беше интегрирано, но неговите представители са били изхвърлени от реформиращата се българска икономика, което според него е "другото име на ликвидирането на икономиката". Според Христов именно заради това тази общност се капсулира, а циганските гета са анклави на престъпност, застрашаващи и националната сигурност на България.

Христов смята, че "Столипиново" е най-голямото гето в страната, а може би и в Европа, и в него се намира огнището на ислямския фундаментализъм в България.

"Не знам дали си давате сметка, че държави се взривяват отвътре именно с такъв материал", заяви Христов.

И изтъкна, че бъдещето на съотношението между българите и циганите не е в полза на българите.

"На една част от политическите партии в България им трябва точно такава ромска общност, каквато имаме в момента – неинтегрирана, неграмотна, безработна, гладна, бедна и несъобразяваща се със законите на тази държава".

Това заяви депутатът от ГЕРБ Маноил Манев. И допълни, че доказателство за думите му могат да се намерят в изборните резултати от секциите в ромските махали.

"Не можем да говорим за интеграция на ромското население в България, когато не говорим за бързи и ефективни, неотменни наказания при нарушаване на законите",  заяви Манев.

Александър Паунов (БСП) се обяви за връщането на строителните войски като начин за интеграция на ромите.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че "Обединените патриоти" не делят българските граждани по етнос и религия.

"За мен е странно да се говори за стратегия за интегриране на ромите. Този въпрос се тика към публичност от външни фактори. Целта е да се разбива българското общество. Ние не можем да решим въпроси на народопсихологията, на етническите характерисики, но всички граждани са пълноправни граждани. Не е коректно да отделяме част от тях и да правим стратегии. Когато имаш нарушение на закона трябва да има санкции. Ако искам да си построя на площад "Св. Алескандър Невски" няма да ми позволят", заяви Сидеров.

Той каза, че има надежда, че проблемът ще бъде решен, тъй като сега "Обединени патриоти" са във властта. Според Сидеров вицепремиерът Валери Симеонов ще се справи "ако бъде оставен да действа, ако не го занимават с несъществени въпроси".

Депутатът Станислав Станилов, който също е от "Атака" и "Обединени патриоти" заяви, че става дума за сблъсък на културни модели. Той обясни, че българите, турците, арменците, са стационарно население, докато циганите са социални номади.

"Номад е този, който не влага нищо в околния свят, само ползва благата", обясни Станилов.

Според него думата "интеграция"трябва да се забрави, а целта трябва да е създаването на поносима среда.

"Политическата коректност срутва ЕС. Да не обръщаш внимание на хора, които не се трудят, е мантра. Безделието е коренът на всяко зло", каза Станилов.

Според него срещу ромите трябва да има санкции и дори репресии.

"Репресивното отношение ще бъде полезно. Ако морковът е 20 см, тоягата трябва да бъде 2 м. Един ден тези огромни групи ще тръгнат да убиват. От безделие ще творят зло. Ще колят наред, няма да питат кой е българин, кой турчин. Ние спим", каза още Станилов.

Според Рамадан Аталай (ДПС) няма как най-големият националист да отговаря за интеграцията на малцинствата. Той каза, че е съгласен с част от изказването на Станилов, но не приема становището му за репресиите.