Съсловните организации на съдиите, прокурорите и следователите могат да се финансират само от членски внос, имуществени вноски и дарения на техните членове. Такава промяна в закона за съдебната власт е внесена от представители на управляващото мнозинство от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Поправката обаче ще засегне най-вече Съюза на съдиите в България. Тази организация е най-критично настроена към статуквото в съдебната система. Тя изпълнява редица проекти, финансирани от международни донори сред които ЕС, "Америка за България", т.нар. "Норвежки фонд" и др.

Вносителите мотивират предложението си с това, че по този начин ще се засилят гаранциите за независимост на магистратите. Подобни ограничения обаче няма за Висшия съдебен съвет, например.

Потърсихме за коментар Емил Димитров-Ревизоро от "Обединените патриоти", също един от вносителите.

"Дайде да разрешим на политическите партии беконтролно да се финансират от чужбина? Или смятате, че трябва да има прозрачност за партиите, но не и за съдебната власт? Нека просто да са прозрачни процесите. Ще има система, в която ще се контролират", обясни той.

Проектът предвижда още магистратите да не могат да преподават или осъществяват научна дейност, когато тя е финансирана от чужда държава или чуждестранно лице. На практика ако съдия, прокурор или следовател е поканен да води лекция, която е финансирана по проект, той ще трябва да откаже това.

На правна комисия в парламента днес управляващите се опитаха да гласуват моментално новия законопроект на първо четене, въпреки че той е внесен едва вчера в парламента. Основният им мотив бе, че някои от промените в законопроекта засягат Висшия съдебен съвет и като такива е редно да се приемат преди окончателното избиране на нови членове през есента.

Единствено БСП се възпротивиха, и тъй като шефът на комисията Данаил Кирилов заяви, че за обсъждане днес трябва пълен консенсус, темата бе оставена за следващия път.

"За какво е това бързане и напрягане?", запита депутатът от левицата Крум Зарков.

Само преди дни 8 търговски камари с чуждестранно участие оповестиха позиция, в която се обявиха за радикална съдебна реформа. Според тях прокуратурата трябва да бъде извадена от съдебната власт и да има механизъм за това тя да се отчита пред изпълнителната и/или законодателната власт.

В позицията се казваше, че липсата на безпристрастен и ефективен съд и прокуратура е една от най-съществените бариери пред икономическия растеж на България и за това дълг на бизнеса е да заяви своето становище и гласът му да бъде чут по отношение на съдебната реформа. Според авторите на позицията прокуратурата не трябва да има каквато и да е роля по отношение на кариерното развитие на съдиите и организацията на съдилищата.

В позицията се казва още, че реформата в миналия мандат е безспорен напредък, но не е била направена последната крачка за пълна и неоспорима автономност на съдиите.