САЩ предупредиха, че са готови да използват сила, ако е необходимо да бъде спряна севернокорейската програма за ядрени ракети, предаде Ройтерс.

Те обаче предпочитат глобални дипломатически действия срещу Пхенян заради неподчинението му на световните сили и изпитанието на балистична ракета, която би могла да удари Аляска.

Американската представителка в ООН Ники Хейли заяви на среща на Съвета за сигурност, че действията на КНДР "бързо затварят възможността за дипломатическо решение" и че САЩ са готови да защитават себе си и съюзниците си.

"Една от нашите възможности е в нашите значителни военни сили. Ние ще ги използваме, ако трябва да го направим, но предпочитаме да не трябва да тръгваме в тази посока", заяви Хейли.

Тя призова Китай - единствения силен съюзник на Северна Корея, да направи повече, за да я обуздае.

В телефонен разговор с японския си колега Томоми Имада шефът на Пентагона Джеймс Матис изтъкна "непоклатимия ангажимент" на САЩ да защитават Япония и да осигурят "мощно възпиране, като използват всички свои възможности", заяви говорителката на отбранителното ведомство Дейна Уайт.

Северна Корея изстреля във вторник междуконтинентална балистична ракета, която според някои експерти може да достигне до Аляска и Хавайските острови, а може би и до северозападното тихоокеанско крайбрежие на САЩ.

Пхенян обяви, че ракетата може да носи голяма ядрена бойна глава.

Тестът е пряко предизвикателство срещу американския президент Доналд Тръмп, който се зарече да попречи на Северна Корея да бъде в състояние да удари САЩ с ядрена ракета. Той неколкократно призова Китай да окаже натиск върху ръководството на изолираната държава да се откаже от ядрената си програма.

Хейли заяви, че САЩ ще предложат нови санкции на ООН срещу КНДР в близките дни и предупреди, че ако Русия и Китай не подкрепят стъпката, американците "ще тръгнат по свой собствен път". Дипломатката не огласи подробности какви санкции ще предложи, но очерта възможните варианти.

"Международната общност може да отреже главните източници от твърда валута за севернокорейския режим. Можем да ограничим притока на петрол за тяхната армия и техните оръжейни програми. Можем да увеличим морските и въздушните ограничения. Можем да държим отговорни висши представители на режима", каза Хейли.

Според дипломати Пекин не спазва изцяло международните санкции срещу съседа си и се съпротивлява на по-твърди мерки като петролно ембарго, забрана за полети на севернокорейските авиолинии и работа в чужбина на гастарбайтери от тази страна, както и мерките срещу китайски банки и други компании, които имат бизнес с Пхенян.

"Голяма част от товара от прилагането на санкциите на ООН лежи на плещите на Китай", заяви Ники Хейли.

САЩ могат да тръгнат към едностранни действия и да санкционират по-тежко китайски компании, които имат бизнес със Северна Корея, най-вече банки, предупредиха американски представители.

Новият представител на Пекин в ООН Лю Джеи заяви пред Съвета за сигурност, че изстрелването на ракетата е "явно нарушение" на резолюциите на международната организация и е "неприемливо".

САЩ продължават да бъдат технически във война със Северна Корея, след като корейският конфликт през 1950-1953 г. завършва с примирие, а не с мирен договор.

Напрежението се покачи особено след като Пхенян извърши две ядрени изпитания през миналата година и направи редица ракетни тестове. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че изпитанието с междуконтиненталната балистична ракета е доказателство за ядрения капацитет на страната му, включващ атомни и водородни бомби, съобщи държавната агенция КЦНА.

"С широка усмивка" срещу САЩ

Пхенян няма да преговаря с Вашингтон за отказ от тези оръжия, докато американците не прекратят враждебната си политика към Северна Корея, каза Ким, цитиран от КЦНА.

"С широка усмивка той заяви пред официални представители, учени и инженери, че САЩ ще бъдат разочаровани, след като получиха "пакет с подаръци" в деня на своята независимост", съобщи агенцията по повод изстрелването, станало навръх американския празник 4 юли.

Доналд Тръмп и другите лидери от Г-20 трябва да обсъдят в края на седмицата на срещата си в Хамбург стъпки за обуздаване на Северна Корея и нейната оръжейна програма, който тя развива, без да се подчинява на Съвета за сигурност.

Руският зам.-представител в ООН Владимир Сафронков обаче заяви, че не трябва да бъде обсъждано използването на военна сила. Той призова също САЩ да прекратят разполагането на противоракетен щит в Южна Корея. Според него опитите Северна Корея да бъде задушена икономически са "неприемливи" и че санкциите няма да разрешат въпроса.

Същевременно американското военно командване увери жителите на САЩ, че е в състояние да защити страната срещу севернокорейска междуконтинентална балистична ракета.

Военноморският капитан Джеф Дейвис - говорител на Пентагона, припомни успешното изпитание от миналия месец, при което базиран в САЩ прехващач на ракети свали симулирана ракета на Пхенян.

"Така че имаме доверие в нашата способност да се защитим срещу ограничената зараждаща се заплаха, която иде оттам", каза той пред журналисти.

Дейвис обаче призна, че предишни американски тестове на противоракетна защита са показали "смесени резултати".

Изстрелването на севернокорейската ракета през тази седмица хем стана по-рано, хем излезе "далеч по-успешно от очакваното", заяви експертът Джон Шилинг, сътрудник на базирания във Вашингтон мозъчен тръст "Северно от 38-ия паралел". Той допълни, че междуконтинентална ракета на Пхенян ще достигне "минимален оперативен капацитет" вероятно до една или две години. А американската национална противоракетна отбрана има "минимално оперативно действие" и ще й бъдат необходими повече от 2 години за обновяване и гарантиране на по-надеждна защита.