Ватиканската полиция нахлула в жилището на кардинал, който е един от главните съветници на папа Франциск, съобщи "Дейли мирър".

Това станало, докато там се провеждала хомосексуална оргия и се употребявали наркотици.

Случката е от миналия месец, но за нея се съобщава едва сега. Според непотвърдени сведения домакин на оргията бил секретар на кардинал Франческо Кокопалмерио - шеф на Папския съвет за законови текстове и личен съветник на Светия отец. Отгоре на всичко апартаментът бил собственост на службата, бореща се срещу секса сред ватиканското духовенство.

Жилището се намира извън пределите на Ватикана. Съседите заподозрели нещо нередно, след като забелязали твърде необичайното поведение на хората, влизащи и излизащи от апартамента. Когато силите на реда нахлули вътре, те открили наркотици и заварили група мъже, занимаващи се със секс помежду си. Свещеникът бил задържан и разпитан.

Твърди се, че папа Франциск побеснял, след като научил за инцидента. Той може да принуди кардинал Кокопалмерио да се оттегли от поста си.

Друг приближен на папата в момента е изправен пред съда в родната си Австралия за сексуални посегателства. Това е кардинал Джордж Пел, назначен да надзирава финансите на Светия престол.